Volledig scherm
PREMIUM
Jules Deelder is niet vies van commercie, maar dat een onbekende onder zijn naam op Facebook ‘infantiele’ gedichten schrijft maakt hem wel boos. © Sanne Donders

Jules Deelder ging full speed verder na 75ste verjaardag: ‘Ik heb altijd gedaan waar ik zin in heb’

Hij had best de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde in de wacht willen slepen. En het échte burgemeesterschap van Rotterdam had hem ook wel wat geleken. Maar verder was Justus Anton Deelder heel content met de 75 jaren die op zijn geboorte in Overschie volgden. ,,Ik heb altijd gedaan waar ik zin in had en ik stel mijn eigen regels.” Deelder overleed vandaag, drie weken geleden gaf hij dit interview:

Als Jules Deelder de statige trap in de centrale hal van het Rotterdamse stadhuis afdaalt, zijn alle ogen op de fragiele gestalte met de hoed gericht. Een groep bezoekers die net bezig is aan een rondleiding, richt de mobieltjes stiekem op de dichter, deejay, muzikant en nachtburgemeester. Die heeft er allesbehalve moeite mee. Deelder gaat tussen de groep staan en kijkt mee naar het bewerkte plafond. ,,Dit is toch wel mooi hoor.” 

Waar fotografeer je een van de bekendste Rotterdammers als die 75 jaar wordt? In de burgemeesterskamer, luidt het verzoek van de jarige. Ahmed Aboutaleb ontvangt hem er met koffie en een taartje. ,,Ik had graag een fles gin voor je meegenomen”, zegt Deelder uitdagend, wetend dat de echte burgemeester van de stad niet drinkt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam