Joey Bremer van MediaTV. De nieuwsfotograaf wil zijn naam gezuiverd zien.
Volledig scherm
Joey Bremer van MediaTV. De nieuwsfotograaf wil zijn naam gezuiverd zien. © Marcel Wagenaar

Justitie diep door het stof voor afluisteren en volgen fotojournalist

Fotojournalist Joey Bremer (24), van wie in 2018 door justitie telefoongegevens bleken te zijn opgevraagd, is eerder al door de politie afgeluisterd en gevolgd nadat een peilbaken onder zijn auto was geplakt. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat toegegeven en er haar excuses voor aangeboden.

Dat Bremer in 2016 met een peilbaken onder zijn auto heeft gereden, wist hij eigenlijk al. Daar was hij destijds over getipt. Maar dat een jaar eerder zijn telefoongesprekken zijn getapt, is keihard bij hem aangekomen. ,,Ik voel me zo’n beetje vogelvrij verklaard nu bij de uitoefening van mijn vak door de overheid is meegekeken en meegeluisterd’’, reageert de Vlaardingse nieuwsfotograaf. ,,Dat peilbaken is door de politie onder mijn auto gedaan zonder dat ik verdachte was in een onderzoek; bizar zoiets.’’

Onderzoek 

Bremer meldde het OM naar aanleiding van het eerdere schandaal waarbij zijn telecomgegevens waren opgevraagd, het vermoeden te hebben dat de politie hem had afgeluisterd en dat hij was geobserveerd. De officieren van justitie Ernst Pols en Henk van der Meijden beloofden daar onderzoek naar te doen en kwamen vandaag met de uitkomsten daarvan.

Bremer kreeg te horen dat hij in 2015 was afgeluisterd, omdat de politie hem verdacht van betrokkenheid bij een reeks brandstichtingen. Het was de hulpdiensten opgevallen dat hij er elke keer wel erg snel bij was om foto’s van de fik te maken. ,,Dat onderzoek is toen afgesloten zonder dat iemand is voorgeleid’’, zegt officier van justitie Pols.

Peilbaken

Het peilbaken – en dat stuit Bremer zeer tegen de borst – werd geplaatst in een onderzoek waar hij géén verdachte in was. Pols bevestigt dat. Bremers advocaat Samantha Bilgi en Remko Wijling veronderstellen dat de fotograaf werd gevolgd om de politie in staat te stellen dichter bij een eventuele verdachte van de brandstichtingen te komen.

Bremer en zijn raadslieden hebben er geen woorden voor dat het College van Procureurs Generaal nooit is geïnformeerd over de toegepaste bijzondere opsporingsmethodes, waar dat wel had gemoeten. ,,Hij had daar achteraf over geïnformeerd moeten zijn. Ook dat is niet gebeurd’’, zegt Pols.

Er ging nog meer niet goed. Van de afgetapte telefoongesprekken valt volgens het OM bij de politie niets meer terug te vinden. En van het gebruik van het peilbaken dat onder Bremers auto was geplakt, lijkt helemaal geen dossier te bestaan. ,,Slordig en zeer kwalijk’’, zegt advocaat Bilgi.

Perskaart

,,Het kan nog gekker’’, zegt Bremer. ,,Officier van justitie Van der Meijden zei dat ik met betrekking tot de opsporingsmethodes waarschijnlijk niet als journalist werd herkend. ‘Bij een fotograaf of cameraman dachten we niet direct aan een journalist’, was zijn antwoord. Maar ik liep rond met een perskaart die nota bene door de politie wordt uitgegeven!’’

Bremer is er nog niet klaar mee. ,,Ik wil dat mijn naam gezuiverd wordt, want die is dankzij de politie ten onrechte door het slijk gehaald. Ik ben door agenten geïntimideerd, genegeerd en geprovoceerd waardoor ik ben tegengewerkt bij mijn werk. Het gaat hier wat mij betreft niet alleen om de fotograaf Joey Bremer, maar heel journalistiek Nederland.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam