Adyan Koeiman. Haar lichaam werd 15 januari gevonden n een appartement aan de Mathenesserweg.
Volledig scherm
Adyan Koeiman. Haar lichaam werd 15 januari gevonden n een appartement aan de Mathenesserweg. © Politie

Justitie eist 10 jaar cel en tbs voor doden Adyan Koeiman

UpdateToen het meisje die middag de deur van haar slaapkamertje opendeed, lag haar moeder daar. Haar keel doorgesneden. Dood. Vrijdag eiste justitie in Rotterdam tien jaar en TBS tegen Frensel J (61), de ex-vriend van haar moeder Adyan Koeiman (41).

Het leek ondanks alles best goed te gaan met het dochtertje van Koeiman, de eerste maanden na 15 januari van dit jaar. Volgens haar pleegmoeder had het meisje de gruwelijke gebeurtenissen aanvankelijk verdrongen, vertelde de advocaat die namens de pleegzorgorganisatie optrad tijdens de rechtszaak. ,,Maar ze heeft in toenemende mate last van herbeleving van de angsten. Ze heeft nachtmerries waarbij ze ervaart dat ze zelf onder het bloed zit en haar moeder ziet.”

Frensel J. en Adyan Koeiman hadden een relatie gehad. En hoewel die voorbij was, kwam Koeiman nog bijna dagelijks bij J. over de vloer. Hij haalde Adyan en haar dochter door de week op van het metrostation. Vanaf zijn huis aan de Mathenesserweg vertrok het dochtertje met een taxi naar een school voor speciaal onderwijs. Koeiman ging – achterop de brommer bij J. - een paar uur naar haar werk en wachtte overdag in zijn woning tot haar dochter weer thuis gebracht werd.

Het blijft onduidelijk waarom J. Koeiman heeft doodgestoken. Volgens Frensel J. hadden ze ruzie over geld: Koeiman had zijn bankpas, hij had schulden en moest zijn huis uit. Volgens hem had zij hem jarenlang financieel uitgebuit, had ze een drugsprobleem en was zij het die op die dag in januari met vechten begon. Volgens de officier van justitie leek het erop dat J. seks met haar wilde, en dat zij dat weigerde. Appjes uit de maanden voor haar dood wijzen in die richting. Voor het feit dat Koeiman gevonden is met haar broek naar beneden, wil J. geen verklaring geven.

Gewelddadig

Duidelijk is dat de dood van Adyan Koeiman extreem gewelddadig was. Ze is in haar rug en in haar voorhoofd gestoken. Koeiman overleed toen J. haar keel doorsneed. Duidelijk is ook dat het niet de eerste keer is dat J. in aanraking komt met justitie voor geweld. In 1986 werd hij op Curacao veroordeeld voor doodslag op zijn toenmalige vriendin. Zij overleed nadat J. haar met een steen op haar hoofd sloeg. In 2000 kreeg hij celstraf na een poging tot doodslag op een ex-vriendin. ,,Ik tref steeds de verkeerde vrouwen in mijn leven”, verklaarde hij in de rechtbank.

Nadat J. haar had neergestoken ging hij weg op de brommer met een gele tas, die nooit meer is teruggevonden. Toen hij weer thuis kwam, was de volwassen zoon van Koeiman, die een kamer had in het huis, inmiddels thuisgekomen, samen met zijn vriendin en hun baby. Even later kwam ook het elf jaar oude gehandicapte dochtertje van Koeiman met de taxi terug naar de Mathenesserweg.

,,U belde op dat moment nog met haar”, zei de rechter. ,,Terwijl u wist dat ze in een kamertje ernaast dood lag.” J. deed niets toen haar dochter naar haar kamertje wilde gaan. ,,Ik wist niet wat ik moest doen”, zei hij. ,,Ik wist het niet.” Volgens een psycholoog en psychiater is J. licht verstandelijk gehandicapt. 

Justitie eiste tien jaar cel met dwangverpleging.

De dode vrouw werd gevonden in een woning op de eerste verdieping aan de Mathenesserweg, boven de tropische winkel Rezayan.
Volledig scherm
De dode vrouw werd gevonden in een woning op de eerste verdieping aan de Mathenesserweg, boven de tropische winkel Rezayan. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam