Volledig scherm
Motoragent Dennis tussen de duizenden kaarten die hij kreeg na zijn ongeluk. © Sanne Donders

Justitie eist 160 uur taakstraf tegen trucker voor heftige aanrijding motoragent

Vrachtwagenchauffeur Willem M. uit Melissant heeft niet expres een motoragent aangereden op de A15 bij Rotterdam, maar hij was wél onoplettend. Dat stelt justitie. De rechtbank buigt zich na 2,5 jaar eindelijk over de dramatische zaak.

Motoragent Dennis (37) ziet op 1 oktober 2015 op de A15 bij Rozenburg een vrachtwagen rijden waarvan hij vermoedt dat-ie te zwaar beladen is. Hij stopt de chauffeur en draagt hem op mee te rijden naar een weegbrug. Kort daarna gaat het mis. De motoragent gaat voorop, hij voegt in op de snelweg. Daar is het druk, de agent remt. Enkele seconden later wordt hij overreden door de vrachtwagen die hem moest volgen.

Een klap, twee klappen, de motoragent werd voor zijn gevoel vier keer geraakt door de truck met daarop twee zeecontainers. Hij denkt dat hij sterft, merkt dat hij zwaargewond is. Zijn rechterarm ligt eraf maar toch lukt het om kruipend zijn motor te bereiken. Door het noodkanaal roept hij naar collega’s: 'A15! Het is opzet, hij wil me dood hebben!'

Achter het stuur van de vrachtwagen zit Willem M.. De, dan 40-jarige, chauffeur uit Melissant ontkent dat hij de motoragent met opzet aanreed. Hij zegt hem over het hoofd te hebben gezien. Een moment van onoplettendheid heeft zijn leven veranderd, zegt hij. Hij en zijn ouders werden maandenlang bedreigd en hun transportbedrijf ging bijna failliet omdat klanten zich niet met hem wilden associëren.

In de Rotterdamse rechtbank was M. woensdag aanwezig als verdachte en motoragent Dennis als slachtoffer, in zijn politiepak en met een armprothese. En hoewel de agent in zijn slachtofferverklaring nog steeds sprak van ‘een aanslag’, gaat justitie daar niet in mee. M. wordt geen opzet verweten maar het veroorzaken van een ongeval met ernstig letsel tot gevolg. ,,De chauffeur heeft zeer onoplettend gehandeld, hij had in de gaten moeten houden waar de motoragent reed”, aldus de officier van justitie. Hij wil dat de vrachtwagenchauffeur een voorwaardelijke celstraf van twee maanden krijgt, plus een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van achttien maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Tegen alle verwachtingen in werkt de zwaargewonde motoragent 2,5 jaar na de aanrijding weer parttime voor de politie. Maar zijn leven is voor altijd veranderd, zo schreef hij in zijn verklaring. ,,Ik hoor vaak dat ik me gelukkig mag prijzen dat de vrachtwagen niet over mijn hoofd en borstkas reed. Dat ik ‘slechts een arm mis’. Maar ik kan veel niet meer. Denk je eens in: de kleine liefdevolle dingen in een gezin. Gamen met mijn zoon, het haar van mijn dochter vlechten, hand in hand lopen met beide kinderen. En ik kan nooit meer motorrijden en het werk doen waar ik zo van houd.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

 Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam