Volledig scherm
Het onderzoek aan de Rhijnauwensingel in de wijk Beverwaard na de schietpartij. © ANP

Justitie eist 30 jaar cel tegen Rolly P. (19) voor dubbele liquidatie Beverwaard

Live-twitterHet Openbaar Ministerie eist 30 jaar celstraf tegen Rolly P. voor de dubbele liquidatie in Rotterdam-Beverwaard vorig jaar december. Hij heeft bekend Gilbert Henriëtta (26) en Lindomar Elizabeth (25) aan de Rhijnauwensingel van dichtbij te hebben doodgeschoten met een kalasjnikov. P. was destijds nog maar net 18 jaar. AD-verslaggever Sander van der Werff twittert live vanuit de rechtbank. 

In de zaak werden ook drie minderjarigen aangehouden, van wie er één nog maar 15 jaar oud was. Het vermoeden bestaat dat de tieners door een ‘grote jongen’ uit het criminele circuit zijn geronseld om de liquidatie uit te voeren. Ook denkt de politie dat alleen Henriëtta het doelwit was en dat Elizabeth toevallig in de kogelregen is ‘meegenomen’. 

Justitie wil Rolly P. voor dertig jaar achter de tralies. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs voor moord. ,,Het was geen impuls, de aanslag was goed voorbereid en de verdachten hebben ‘tijd voor beraad’ gehad. ,,We hebben overwogen een levenslange gevangenisstraf op te leggen. Gezien de ernst van de feiten‘’, zegt de officier van justitie. 

Volgens justitie verdiende Rolly P. 30.000 euro aan de dubbele liquidatie. Dat geld wordt teruggevorderd.  P. heeft de dubbele moord bekend. Hij handelde op verzoek van vier opdrachtgevers. Tijdens de politieverhoren heeft hij nooit iets verteld over hun identiteit.

P. moest een witte Seat in de gaten houden. Een paar dagen voor de moorden kreeg hij de opdracht. Zijn doelwit was Gilbert ‘Giba’ Henriëtta, maar hij kreeg niet te horen waarom hij dood moest. Een van de mede-verdachten verklaarde dat 'een neger moest worden platgelegd omdat hij iets geript had.’ P. had alleen een foto van hem gezien en wist het kenteken van de Seat.  P. kreeg van zijn opdrachtgevers een zwarte Audi A4. Munitie voor de kalasjnikov lag in de auto. 

Bovenlichaam

Rolly P. ontdekte pas tijdens het schieten op de Seat dat er twee personen in de auto zaten. Hij zou zeker 25 keer hebben geschoten, gericht op het bovenlichaam en gezicht.  Behalve Giba kwam ook Lindomar Elizabeth om het leven. Kort na de liquidatie belde Rolly P. zijn opdrachtgevers: ,,Ik heb het gedaan.‘’  Tijdens de zitting verklaart P. dat hij onder druk was gezet door zijn opdrachtgevers.  Zij zouden hem en zijn familie hebben bedreigd en daarom moest P. de liquidatie uitvoeren.‘’

Tijdens de zitting worden verklaringen door nabestaanden afgelegd. De vriendin van Gilbert ‘Giba’ Henriëtta verklaart dat haar leven na 20 december in elkaar stortte. ,,We waren al bijna acht  jaar samen.  Het begon als een vakantieliefde. In 2011 is ons dochtertje geboren.‘’  Ook de moeder van ‘Giba’ komt aan het woord. ,,Ik wil weten waarom jullie mijn zoon hebben vermoord. Hij had veel vrienden, stond altijd klaar om anderen te helpen.‘’

P. wordt ook verdacht van een overval op Domino's Pizza aan de Kerstendijk in Rotterdam-IJsselmonde op 22 april 2017. Drie daders maakten hierbij 500 euro buit.  Bizar genoeg was op dat moment nog een overval gaande. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam