Volledig scherm
Hulpdiensten na het ongeluk in Pernis. © MediaTV

Justitie eist werkstraf tegen vuilnisman (58) voor doodrijden dove voetgangster

UpdateTegen de 58-jarige Martin de V. is vanmorgen een werkstraf van 240 uur geëist. De vuilnisman uit Hoogvliet reed vorig jaar in Pernis een 87-jarige voetgangster dood, maar merkte niets van het ongeval.

Snikkend hoorde De V. de strafeis van de officier en het pleidooi van zijn advocaat aan. De vuilnisman – armen vol tatoeages, blanco strafblad en al 30 jaar vuilnisman zonder ongelukken - was tijdens de zitting al erg emotioneel. Met trillende stem verklaarde hij het verschrikkelijk voor het slachtoffer en de familie te vinden en nog elke dag met het ongeluk bezig te zijn. Inmiddels werkt hij wel weer als vuilnisman. ,,Thuis werd ik helemaal gek. Ik bleef maar aan die dag denken.”

Gehoorproblemen 

Het bejaarde slachtoffer  kwam op 8 februari vorig jaar in Pernis onder de vuilniswagen van de Rotterdammer terecht. De chauffeur vervolgde na de aanrijding zijn ronde, maar werd al snel in de buurt aangehouden. De V. verklaarde niets van het ongeluk gemerkt te hebben. De bejaarde vrouw heeft hij na het legen van de ondergrondse container niet gezien, zei hij later ook tijdens zijn verhoor tegen de politie. Het dove slachtoffer stak vlak voor de vuilniswagen van De V. over. Door haar gehoorproblemen hoorde zij niet dat de motor van de vuilniswagen nog draaide.

In de rechtbank van Dordrecht bleek vanmorgen dat de rechter en de officier van justitie niet aan de verklaring van De V. twijfelen. Opvallend was ook dat er tijdens de zitting geen vragen werden gesteld over het feit dat hij helemaal niets van het dodelijke ongeluk heeft gemerkt. Wel neemt de officier het de vuilnisman kwalijk dat hij onvoldoende heeft opgelet. Daarom eiste zij naast de werkstraf een jaar rijontzegging.

Beveiligingscamera

Het ongeluk is vastgelegd door een beveiligingscamera, maar de advocaat van de chauffeur vroeg tijdens de zitting om de beelden niet te laten zien. ,,Ik heb ze nog nooit gezien, dat kan ik niet aan”, aldus De V. Ook pleitte de raadsvrouw voor vrijspraak. Volgens haar kan het niet bewezen worden dat haar cliënt het slachtoffer heeft kunnen zien in de spiegels.

De Rotterdammer heeft nog steeds geen idee hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en kan zich nog steeds niet herinneren dat hij de bejaarde vrouw bij het wegrijden heeft geraakt. Huilend las hij aan het eind van de zitting zijn verklaring voor. ,,Ik wil mensen geen pijn doen. Ik wens de nabestaanden veel sterkte.”

De uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5231 stemmen