De Hornbach. Foto-inzet: Erik Staal
Volledig scherm
De Hornbach. Foto-inzet: Erik Staal © ANP

Justitie wil oud-topman Vestia 3,5 jaar achter tralies: 'Hij zat tien jaar met zijn vingers in de suikerpot’

updateJustitie eist 3,5 jaar celstraf én bestuursverbod van vijf jaar tegen voormalig Vestia topman Erik Staal. Hij stond vandaag terecht voor verduistering van geld voor de sociale woningbouwstichting HASA in Zuid-Afrika én een winkeldiefstal bij Hornbach. 

Vandaag staat Staal terecht voor een winkeldiefstal, die hij in november 2017 zou hebben gepleegd. Bij Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel zou hij meerdere attributen hebben gestolen: een paar handschoenen, twee slijpschijven en enkele sfeerlampen, aldus de dagvaarding.

De winkeldiefstal is onderdeel van een zaak van geheel andere orde: namelijk valsheid in geschrifte en verduistering van geld in Zuid-Afrika, in de periode 2007 en 2017. Staal was vroeger ook bestuurder van HASA, een stichting voor sociale woningbouw in het Afrikaanse land. Staal heeft vorig jaar al 2,4 miljoen euro terugbetaald aan de stichting, maar hij komt nu toch voor de rechter. HASA zou een woning van Staal hebben gekocht, maar in werkelijkheid bleef de woning op naam van Staal staan en ontving hij huurinkomsten. Ook deed hij allerlei privé-uitgaven op rekening van HASA. Volgens de officier van justitie zat Staal ‘10 jaar met zijn vingers in de suikerpot’. 

Derivaten

Onder Staal dreigde Vestia kopje onder te gaan na roekeloze handel in derivaten (renteverzekeringen). In 2012 moest Vestia de schade bij de banken afkopen voor 2 miljard euro. Staal is hiervoor niet vervolgd, maar schikte in 2016 met de corporatie voor 1 miljoen euro. De werkelijke omvang van de misstanden in Zuid-Afrika kwam later aan het licht.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam