Volledig scherm
Ter illustratie. © epa

Kabelbaan over de Maas voor betere bereikbaarheid

pollOndernemers hebben op verzoek van de Rotterdamse Verkeersonderneming tientallen plannen ingediend om de bereikbaarheid van de regio Rotterdam te verbeteren. Het gaat onder meer om een kabelbaan over de Nieuwe Maas, onbemande shuttles naar Rotterdam Airport en een volautomatische parkeertoren langs de Hoekse Lijn.

Poll

Naar welk opmerkelijk idee gaat jouw voorkeur uit?

 • Onbemande shuttlebus naar Rotterdam Airport (11%)
 • Kabelbaan over de Nieuwe Maas (35%)
 • City Coaster (45%)
 • Beveiligde truckparking (4%)
 • City Parking Tower (5%)
936 stemmen

De Verkeersonderneming heeft de tien beste plannen 15.000 euro gegeven om verder te worden uitgewerkt. Als een project haalbaar is, kan het in aanmerking komen voor financiële steun van de overheid. Het rijk neemt dan de helft van de kosten van zo'n project voor zijn rekening. De opbrengsten, bijvoorbeeld van kaartverkoop, zijn voor de investeerders.

De Verkeersonderneming, die door overheden en het Havenbedrijf in het leven is geroepen om Rotterdam bereikbaar te houden, is verrast door de vele inzendingen vanuit het bedrijfsleven. Nu financiert vooral het rijk infrastructurele projecten. In Rotterdam wilden ze weten of ondernemers ook bereid waren om te investeren in bereikbaarheid. In totaal werden 61 plannen ingediend, die variëren van een rollercoaster tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Airport tot truckparkings langs de snelweg.

Volgens woordvoerder Monique Monster van de Verkeersonderneming wordt de komende maanden onderzocht of een aanbesteding haalbaar is. Naar verwachting komt hier deze zomer al meer duidelijkheid over.

 1. ‘Het Stadhuisplein is een bak teringherrie, maar wel ónze bak teringherrie’
  PREMIUM
  column

  ‘Het Stadhuis­plein is een bak teringher­rie, maar wel ónze bak teringher­rie’

  Het is nooit wat voor mij geweest, dat hele Stadhuisplein niet. Ik ben er in mijn leven misschien drie keer geweest. En dat leverde best een aantal unieke ervaringen op. Want ik was nog nooit eerder zomaar in mijn kont geknepen. Ik hoorde ook voor het eerst een aantal gasten op een terras liefdevol: 'hoerrr' roepen. En dan niet eens alleen naar mij, maar naar elke jongedame die langskwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
9125 stemmen