Kabinet geen nieuwe excuses voor slavernijverleden na oproep Aboutaleb

Update/VideoHet kabinet maakt nog geen officiële excuses voor het slavernijverleden. De woorden van ,,diepe spijt en berouw'' die het vorige kabinet uitsprak, ,,blijven gelden''. Het kabinet neemt de oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb niet over.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb riep vandaag het kabinet op dit gebaar te maken ,,voor het leed dat tienduizenden is berokkend. Om definitief een punt te zetten achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis.'' Dat deed hij in de jaarlijkse herdenkingsdienst bij het Rotterdamse slavernijmonument. Wat toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher in 2013 zei paste in de tijdgeest van toen, stelt Aboutaleb. ,,Het is nu tijd voor een volgende stap.''

Maar het kabinet houdt het voorlopig bij de woorden van Asscher van destijds. Die zijn wat minder zwaar dan formele excuses. Het kabinet laat weten dat het ,,net als voorgaande kabinetten, ten zeerste de gebeurtenissen ten tijde van het slavernijverleden betreurt. Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis''. Maar dat geldt niet alleen voor Nederland, tekent het kabinet ook aan. ,,Veel landen in verschillende werelddelen hebben helaas een verleden met slavernij.''

Mensonterend

Bij de herdenking in 2013 noemde Asscher slavernij namens het toenmalige kabinet ook een ,,mensonterende praktijk'' en een ,,schandvlek in onze geschiedenis''. In 2001 had toenmalig minister van Integratiezaken Roger van Boxtel al ,,diepe spijt'' betuigd voor het slavernijverleden, op een anti-racismeconferentie van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika. Hij verklaarde toen dat er in het verleden grove fouten zijn gemaakt die hebben geleid tot groot onrecht.

Nederland schafte in 1863 de slavernij af in Suriname en de Antillen. Dat wordt zondag herdacht, 155 jaar later. Die herdenking is in Amsterdam. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt een toespraak. Haar woordvoerder wilde vanavond niet ingaan op het pleidooi van Aboutaleb voor excuses van het kabinet.

Nakomelingen van slaven van toen dringen al lange tijd aan op officiële excuses. Ook de roep om schadevergoeding klinkt zo nu en dan.

Volledig scherm
Aboutaleb riep in zijn herdenkingstoespraak het kabinet op excuses te maken voor het slavernijverleden. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam