Volledig scherm
De vondelingenkamer met een wieg en folders met informatie in verschillende talen in Papendrecht. © anp

Kamer voor vondeling in Rotterdam

Rotterdam krijgt volgend jaar een vondelingenkamer waar wanhopige moeders hun pas geboren kindje anoniem kunnen achterlaten. Naar een geschikte locatie wordt nog gezocht. 

Quote

Het alterna­tief is de dood. We willen liever dat het kindje dan bij ons veilig wordt achtergela­ten

Barbara Muller van de Stichting Beschermde Wieg

De Stichting Beschermde Wieg wil in elke stad in Nederland een vondelingenkamer. Ook in Rotterdam biedt zo'n huis uitkomst, stelt de stichting. Vorig jaar bracht een 24-jarige Rotterdamse, afkomstig uit een traditioneel Marokkaans gezin, haar overleden baby'tje in een plastic tas naar de begraafplaats. Het kindje was vlak na de ongewenste zwangerschap overleden.

'Er zijn meer vrouwen die net als zij ongewenst zwanger zijn en het niemand kunnen vertellen', zegt Barbara Muller, initiatiefneemster van de stichting. 'Jaarlijks zijn er in Nederland gemiddeld zes dode en twee levende vondelingen. Veel overleden kindjes worden nooit gevonden.'

Het liefst wil de stichting wanhopige vrouwen helpen tijdens hun zwangerschap, maar als dat niet lukt is er het netwerk van kamers waar het baby'tje veilig kan worden achtergelaten. De eerste kamer is dit jaar ondanks veel kritiek in Papendrecht geopend. Vandaag opent de tweede in Groningen. Als in Rotterdam een woning wordt gevonden, licht de stichting de gemeente in. Inmiddels heeft zich een vrouw gemeld die in het huis wil gaan wonen om de directe opvang van de baby op zich te nemen.

Stil alarm
Het is verboden om een kindje anoniem achter te laten, maar de vondelingenkamers worden gedoogd. Muller: 'Het alternatief is de dood. We willen liever dat het kindje dan bij ons veilig wordt achtergelaten.' Het kan gaan om meisjes die niet durven te vertellen dat ze zwanger zijn, of om incestslachtoffers.

De kamer is 24 uur per dag open. Een stil alarm waarschuwt de 'wiegmoeder', die naast de ruimte woont. Ook drie anderen krijgen een seintje. De moeder kan kiezen of zij via de intercom contact zoekt. Door de camera in de wieg ziet de wiegmoeder alleen het baby'tje en niet de vrouw. De biologische moeder krijgt informatie en een puzzelstukje. Het laatste past exact bij het puzzelstukje van de vondeling, wat de eerste match is als een moeder het kindje weer wil zien.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam