Volledig scherm
Het grote containerschip Globe van de Chinese rederij China Shipping ligt, in 2015, in de Rotterdamse haven. © Archieffoto Arie Kievit

Kans dat coronavirus in Rotterdamse haven opduikt is ‘uiterst klein’, maar draaiboek ligt klaar

De kans dat het coronavirus in de Rotterdamse haven opduikt, is ‘uiterst klein’. De autoriteiten houden er rekening mee, maar vinden grootscheepse maatregelen niet nodig.

Dat heeft te maken met de incubatietijd van het coronavirus. Die varieert van een dag tot twee weken. Een schip uit China is een maand onderweg naar Rotterdam, waardoor een ziektegeval zich altijd aan boord zou openbaren.

De Rotterdamse haven doet veel zaken met China. Een kwart van de containers komt uit de Volksrepubliek. China steekt daarmee als herkomstland met kop en schouders boven de andere landen uit. De grote schepen met goederen uit Azië komen aan op de Maasvlakte.

Onderweg

Wanneer een schip met iemand met een infectieziekte aan boord onderweg is naar de haven, moet dit gemeld worden. De Port Health Authority Rotterdam heet dit meldpunt. Het is een samenwerkingsverband van autoriteiten en hulpverleners zoals de GGD, het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Kustwacht.

De personen die besmet kunnen zijn gaan, zodra ze van boord zijn, meteen naar een quarantaineruimte. In de haven is geen vaste quarantaineruimte, zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam. ,,We kijken per geval en op advies van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de GGD Rotterdam-Rijnmond welke ruimte of locatie het geschiktst is.’’ Dat kan bijvoorbeeld het Erasmus Medisch Centrum zijn.

Quote

We kijken per geval en op advies van de Veilig­heids­re­gio en GGD welke ruimte of locatie het geschiktst is

Havenbedrijf Rotterdam

Er is op dit moment geen reden om in te grijpen, zegt een woordvoerster van de GGD in Rotterdam. Voorlopig bestaat het werk van de gezondheidsdienst uit het delen van informatie over het coronavirus aan instanties die ermee te maken kunnen krijgen. ,,We volgen de ontwikkelingen en trekken hierin onder andere samen op met het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, want de situatie kan veranderen.’’ Achter de schermen werkt de GGD scenario’s uit.

Nieuw

Het coronavirus is vorige maand uitgebroken in de Chinese stad Wuhan. Tot nu toe zijn 56 doden gevallen. Omdat het een nieuw virus is, is er nog weinig over bekend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese overheid nemen daarom maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Schiphol neemt nog geen bijzondere maatregelen voor reizigers en vliegend personeel, omdat de luchthaven geen rechtstreekse vluchten heeft van en naar Wuhan. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam