Volledig scherm
Informateurs Pieter Duisenberg (links) en Paul Rosenmöller tijdens de persconferentie in het stadhuis. © Frank de Roo

Kans deelname Leefbaar aan coalitie flink toegenomen

De kans dat Leefbaar Rotterdam, de partij die eerst nog aan de zijlijn stond, toch zitting neemt in een nieuw stadsbestuur is sterk toegenomen. Uit de eerste keus van informateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD) is een combinatie zónder Leefbaar simpelweg onmogelijk. 

In de tweede week van informateurs Rosenmöller en Duisenberg zijn de vijf grootste partijen (Leefbaar, VVD, D66, GroenLinks en PvdA) nadrukkelijk in beeld om het samen op te lossen. Met deze partijen is deze week nog eens afzonderlijk gesproken, vertelden de informateurs gisteren tijdens een persconferentie op het stadhuis.

Het betekent dat de kansen van Leefbaar, verreweg de grootste partij, voor deelname aan het Rotterdams stadsbestuur flink zijn vergroot. Uitgaande van deze partijen is een combinatie met Leefbaar sowieso noodzakelijk om tot een meerderheid te komen. Eerder sloot D66 samenwerking met Leefbaar uit vanwege de alliantie met Thierry Baudet, maar deze blokkade is van de baan. Het uitgangspunt is nog steeds een stadsbestuur met GroenLinks en VVD basis, zo blijkt. ,,Maar ja, die hebben samen maar tien zetels. Er moet nog wat bij’’, rekende Duisenburg uit.

Quote

Nieuw bestuur vóór de zomer is deze stad aan zichzelf verplicht

Pieter Duisenberg

Een extra complicatie vormen de gemeente-financiën. Rotterdam heeft weinig geld en ambitieuze plannen voor de toekomst zijn prijzig. Vandaar dat de informateurs in overleg zijn over diverse ‘ombuigingen’, bezuinigingen dus. ,,De ambities zijn groter dan er geld is. De vraag is: waar halen we de middelen vandaan. We leggen ze op de pijnbank’’, aldus Rosenmöller.

Onderwijs

De focus ligt op zaken als energietransitie en onderwijs. Daarover is ook gesproken met ‘maatschappelijke organisaties’, zoals het havenbedrijf en vertegenwoordigers van het MBO-onderwijs en de ‘Roadmap Next Economy’. ,,Ook deze gesprekken vormen de input voor een concept coalitieakkoord, dat over twee weken klaar is. Dan wordt het echt concreet’’, aldus Duisenberg. Vervolgens wordt nog eens met alle partijen gepraat om te komen tot een ‘definitief raamwerk’.

Het gaat al met al niet vanzelf in de stad van ‘de opgestroopte mouwen’, erkenden ze. De informateurs beloofden dat er voor de zomervakantie een nieuw stadsbestuur is. Duisenberg: ,,Dat is deze stad aan zichzelf verplicht.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam