Volledig scherm
De instroom bij peuterspeelzalen stokt. Foto ter illustratie. © ANP

Kansarme ouders houden peuter thuis door bureaucratie peuterscholen

De bureaucratie rondom peuterscholen is zó groot, dat aanbieders er last van hebben. En, nog erger: ouders lijken erdoor af te haken. Mogelijk vallen hierdoor juist de meest kwetsbare kinderen buiten de boot.

Peuter & Co (70 vestigingen voor 2800 Rotterdamse peuters) maakt zich zorgen: de instroom stokt. De directie vreest dat dit komt doordat ouders het nieuwe systeem veel te ingewikkeld vinden.

Quote

Als blijkt dat de instroom elders óók stagneert, moeten we obstakels wegnemen

Vigdis van der Giessen

Twee jaar geleden werden de kinderopvang en peuterspeelzaal in Rotterdam op één hoop gegooid, om gescheiden werelden tegen te gaan. Tot die tijd gingen kinderen van rijkere ouders vaak naar de kinderopvang en kinderen van armere ouders naar de, veel goedkopere, peuterspeelzaal. Voortaan zou er één voorziening zijn voor álle kindjes. In groepen 0, deels onder het dak van basisscholen, zouden alle 2- en 3-jarigen worden bijgespijkerd op bijvoorbeeld taalgebied om grote verschillen in de kleuterklas te voorkomen.

Maar sinds die samenvoeging is het moeilijker om een peuter onder te brengen dan vroeger bij de peuterspeelzaal. Zo moet voor een groep 0, volgens landelijke regels, onder meer kinderopvangtoeslag worden aangevraagd. Dat is lastig voor laaggeletterde ouders of ouders die niet goed met computers kunnen omgaan. Ook moeten ouders een eigen bijdrage betalen, waardoor zij vrezen dat de groep 0 duur is. Mogelijk houden ze door deze combinatie vaker hun kindje thuis. Terwijl juist hún peuter gebaat zou zijn bij lessen die taal- of ontwikkelingsachterstanden in de kiem smoren.

Zorgen

Peuter & Co heeft haar zorgen over dalende instroom gedeeld met de gemeente. Wethouder Sven de Langen zegt dat de aanvraag van kinderopvang voor sommige ouders inderdaad te ingewikkeld is en de eigen bijdrage voor sommigen te hoog, en dat dit mogelijk een barrière is. Dit vindt hij onwenselijk, omdat peuterscholen voor iedereen bereikbaar moeten zijn. De wethouder zal nu met Peuter & Co onderzoeken of de instroom bij alle groepen 0 stokt en waarom dan.

,,Het kan zijn dat peuters niet bij ons komen maar wél bij andere aanbieders. Dat zou mooi zijn, dan leren ze in elk geval ergens", aldus Peuter & Co-directeur Vigdis van der Giesen. ,,Maar als blijkt dat de instroom bij andere groepen óók stagneert, moeten we echt obstakels gaan wegnemen."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5537 stemmen