Volledig scherm
© ANP

'Kansen zijn er, de jeugd moet ze wel grijpen'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ergert zich aan het gebrek aan werklust onder jongeren in Rotterdam-Zuid. Op een grote banenmarkt kwamen maar drie jongeren af.

Burgemeester Aboutaleb kreeg onlangs in een volle moskee op Rotterdam-Zuid te horen dat jongeren zo moeilijk aan een baan komen. Om hen tegemoet te komen regelde hij een grote 'banenmarkt' met verschillende werkgevers die vacatures aanboden of een carrièrestart-garantie. ,,Weet u hoeveel jongeren daar op af kwamen? Drie.'' Bij een andere bijeenkomst, waar banen te vergeven waren in zorg en welzijn, zouden negen jongeren zich presenteren. ,,Eén had de moeite genomen zich af te melden. De andere acht kwamen gewoon niet opdagen,'' vertelde Aboutaleb deze week bij een bijeenkomst over etnisch profileren.

Ook directeur Marco Pastors van  het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid is verbijsterd over het schijnbare gebrek aan ambitie bij jongeren op Rotterdam-Zuid. ,,Wij bieden wel degelijk kansen aan, die worden nog te weinig gegrepen.'' Vorig jaar boden Rotterdamse bedrijven jongeren op Zuid honderd baangaranties aan. Daarvan werden er slechts 31 ingevuld. Pastors: ,,Wij zorgen ervoor dat er kansen zijn, maar dan moeten de jongeren wel bukken om ze op te rapen.'' Hij vindt het gebrek aan enthousiasme 'onacceptabel'. ,,Daar moet iets aan gebeuren. Het ligt hierbij niet aan de maatschappij, maar aan deze mensen.''

Rotterdam-Zuid kent een hoge werkloosheid. 21,4 procent van de inwoners (15-64 jaar) is geregistreerd als werkzoekende. Vooral in Bloemhof is de werkloosheid groot. Daar zit ruim een op de vier inwoners zonder werk. Over heel Rotterdam is dat percentage op 16,8. 2954 jongeren op Zuid zoeken werk.

Volgens de Rotterdamse SP ligt het probleem niet bij de jongeren, maar bij de organisatie. ,,Het NPRZ slaagt er niet in om jongeren te bereiken,'' stelt fractievoorzitter Leo de Kleijn. ,,Daarnaast zijn die baangaranties zo zacht als boter.'' Volgens De Kleijn komen de jongeren wel naar baanevenementen als hen perspectief wordt geboden.

  1. Gaatkensplas barstensvol grote vissen, maar waar zijn de kleintjes?
    PREMIUM

    Gaatkens­plas barstens­vol grote vissen, maar waar zijn de kleintjes?

    Voor sportvissers is het een beeld om van te smullen. Volwassen snoeken, zeelten van een halve meter, brasems, tientallen voorntjes en zelfs een roofblei komen uit een sleepnet van 250 meter dat onderzoekers net door de Gaatkensplas bij de Barendrechtse wijk Carnisselande hebben gehaald. Bijvangst is er ook, want in het net zit ook een paraplu verstrikt. ,,Wat opvalt is dat hier vooral grote vissen in het water zitten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam