Volledig scherm
PREMIUM
Roan van Unen (links) en Lyam Flores dromen beide van een totaal andere carrière. © Frank de Roo

Kantoor of techniek?

StudiekeuzeRoan van Unen wil niets liever dan sleutelen aan auto's en Lyam Flores droomt van een kantoorbaan. Op het platteland en in de stad lopen de carrières ver uiteen. ,,Ik had niets te zoeken op de havo.''

Quote

Handel en zorg vind je in de stad.Maar in een dorp zie je niet snel een administra­tie-kan­toor. Daar staan garages

hoogleraar onderwijssociologie Marc Vermeulen

Hoe kleiner de techniek, hoe mooier. Dat credo geldt volgens hoogleraar onderwijssociologie Marc Vermeulen voor stadse technici. ,,Het is voor velen een kunst om zo veel mogelijk informatie op een kleine chip te krijgen. En een chip springt niet echt in het oog'', zegt hij. 

Waar in steden als Rotterdam, Capelle aan den IJssel of Spijkenisse de techniek dus vooral is weggestopt komen 'plattelandsjongeren' vrijwel dagelijks in aanraking met moersleutels, schroevendraaiers en klopboren.

Havo
Dat geldt ook voor Roan van Unen (15) uit Oud-Beijerland. Op de basisschool kreeg hij het advies om naar de havo te gaan. Hij koos echter anders. ,,Mijn vader en mijn oudere broers zijn nogal technisch en waren altijd bezig met het sleutelen aan brommertjes. Ik ook, aan mijn eigen minibike. Dus heb ik besloten op het vmbo een technische opleiding te volgen. Ik had niets te zoeken op de havo'', zegt hij.

  1. Politie tasert Schiedammer (72) die zich bemoeit met burenruzie
    UPDATE

    Politie tasert Schiedam­mer (72) die zich bemoeit met burenruzie

    Een burenruzie aan de Delflandseweg in Schiedam heeft voor flink wat commotie gezorgd vanavond. Een 45-jarige man bewerkte een 44-jarige straatgenoot met een mes, waardoor die lichtgewond raakte. Toen de politie de messentrekker wilde arresteren, ging een 72-jarige buurtgenoot zich ermee bemoeien. Hij zou het werk van de agenten dusdanig hebben belemmerd dat zij zich zagen genoodzaakt pepperspray én een stroomstootwapen te gebruiken tegen de man.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam