Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kat met coronavirus in Dierenkliniek Blijdorp (maar dat is niet besmettelijk voor mensen!)

Bij Dierenkliniek Blijdorp is onlangs een poes overleden aan een gemuteerd coronavirus: FIP (feline infectieuze peritonitis). Het gemuteerde virus is niet besmettelijk voor mensen, enkel katten hebben er last van.

Dierenkliniek Blijdorp deelt het opmerkelijke bericht via social media, maar meldt daarbij direct dat het virus niet besmettelijk is voor mensen. Coronavirussen komen regelmatig voor bij verschillende diersoorten en zorgen vaak voor een infectie van de bovenste luchtwegen of het maag-darmkanaal. Bij mensen is het een van de meest voorkomende oorzaken van verkoudheid. De afgelopen weken is het nieuwe coronavirus afkomstig uit China dagelijks in het nieuws. Ook dit virus is afkomstig uit de dierenwereld, maar wijkt af van alles wat we kenden.

De kliniek had al geruime tijd geen katten gezien die door het gemuteerde virus besmet waren, zo meldt zij op haar facebookpagina. Het dier kwam binnen met klachten als hoesten en geen eetlust. Later kreeg de poes een dikke buik door vocht. Coronavirussen komen regelmatig voor bij katten en veroorzaken vaak diarree. In enkele gevallen ontwikkelt het virus zich tot FIP. Bijna alle katten die besmet raken met FIP, overlijden hieraan. FIP is overigens niet overdraagbaar van kat tot kat. Enkel de ‘gewone’ coronavirussen zijn besmettelijk. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam