Volledig scherm
© Sky Pictures/Izak van Maldegem

Katendrecht in rep en roer om dure parkeerplekken

Honderden bewoners in Katendrecht zijn in rep en roer. De gezinnen kunnen vanaf maandag, als er betaald parkeren wordt ingevoerd, hun auto nergens meer kwijt. De gemeente weigert ze een parkeervergunning te geven. De Rotterdammers moeten voor duizenden euro's een parkeerplek kopen.

De bewoners van de wooncomplexen Laankwartier I, II en III, hebben bij de koop van hun woning al verplicht een parkeerplaats gekocht in de garage van hun complex. ,,Maar velen van ons hebben ook een tweede auto, omdat ze tweeverdieners zijn'', vertelt een bewoner. Die werd al die tijd - sommige mensen wonen er al acht jaar - gewoon op straat geparkeerd.

Quote

Je wordt dus gedwongen om een plek te kopen van 15.000 tot 22.500 euro

Bewoner

Oude sok
Nu de gemeente heeft besloten om betaald parkeren in te voeren, omdat veel bezoekers van onder meer het Luxor Theater er gratis hun auto neerzetten, komen veel bewoners in grote problemen. Want de gemeente geeft pas parkeervergunningen als alle parkeerplekken in het complex zijn verkocht.

,,Je wordt dus gedwongen om een parkeerplek te kopen van 15.000 tot 22.500 euro, omdat Woonstad die parkeerplekken niet verkocht krijgt. Maar niemand van ons heeft een oude sok met dat bedrag. En een hypotheek nemen is nu ook lastig. Bovendien staan veel woningen hier onder water.''

Volgens Mohamed Ghelali, die als woordvoerder optreedt voor de bewoners, is bij de aankoop nooit aan de kopers verteld dat dit zou kunnen gebeuren. ,,We hebben dus nooit die afweging kunnen maken. De eerste bewoners die als pioniers hebben aangedurfd om hier een woning te kopen worden nu gestraft.''

Quote

We kunnen als gemeente geen vergunnin­gen verstrek­ken terwijl de garage van Woonstad leeg blijft staan

Woordvoerder gemeente

Parkeereis
Het steekt de Rotterdammers dat zij pas op 16 juni hierover zijn geïnformeerd door Woonstad, de eigenaar van de parkeerplaatsen, terwijl het betaald parkeren maandag al ingaat. ,,Waar moeten we heen met onze auto's? Moeten we die nu helemaal in de wijk Feijenoord parkeren? We staan echt met de rug tegen de muur.''

De Rotterdammers hebben nu hun hoop gevestigd op de wethouder en de gemeenteraad. Ze hopen dat de gemeente de komende tijd nog niet handhaaft, totdat er een passende oplossing is gevonden.

Volgens een woordvoerder van wethouder Pex Langenberg (D66, mobiliteit) heeft Woonstad destijds vanuit de gemeente een parkeereis opgelegd gekregen voor het nieuwbouwcomplex. De ontwikkelaar heeft kosten gemaakt om die te realiseren. ,,We kunnen als gemeente geen vergunningen verstrekken terwijl de garage van Woonstad leeg blijft staan.''

Te huur
Woonstad zou inmiddels bereid zijn de parkeerplekken ook te huur aan te bieden. ,,Dat lijkt ons een redelijk aanbod.'' De gemeente is vooralsnog niet van plan af te wijken van de huidige regels. Bij Woonstad zal worden aangedrongen de huurconstructie snel te regelen.

Maar die huurconstructie zien de bewoners ook niet zitten. ,,Er is al een bedrag genoemd van 100 euro per maand. Dit staat niet in verhouding tot de prijs voor een parkeervergunning'', aldus Ghelali.

De PvdA vindt de situatie zorgelijk en heeft wethouder Langenberg gevraagd op zoek te gaan naar een structurele oplossing.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam