Volledig scherm
De familie Lok voor hun woningen, met van links naar rechts Micha Lok, Jan Lok, zijn echtgenote Lydia van Duijn, broer Ben Lok en zijn zoon Tygo Lok. ,,Iedereen vindt het geweldig.'' © Jan de Groen

Kersthuis van Rotterdamse familie is ware trekpleister

Auto's trappen op de rem, mensen stappen uit en maken foto's. Zelfs de politie. Maar wat wil je: het is amper november en de Rotterdamse familie Lok heeft de kerstversiering al hangen.

Quote

Het is geen wedstrijd, maar we zijn er als eerste bij

Jan Lok

De intocht van Sinterklaas moet nog beginnen, maar de familie Lok zit al klaar voor de kerst. ,,We beginnen zo vroeg, omdat het nu nog niet koud is en op deze manier zijn we voorbereid, mocht er wat gebeuren. Het is geen wedstrijd, maar zo zijn we er als eerste bij", zegt Jan Lok (38).

Elk jaar kijkt de familie er naar uit de kerstdecoratie op te hangen om hun woningen in de Geullestraat te laten stralen. ,,Dit doen we altijd rond deze tijd van het jaar. Met mijn broer en zijn gezin zijn we twee volle dagen in de weer om dat kerstgevoel aan te wakkeren. Elk jaar leggen we de lat hoger, zo fanatiek zijn we."

De gebroeders Lok wonen nu al tien jaar naast elkaar. ,,Toen we nog tegenover elkaar woonden in een flat in Lombardijen, keken we uit op elkaars verlichting. Sinds we naast elkaar wonen, versieren we gezamenlijk de huizen." Zeven jaar geleden begon de familie met silhouetten ter decoratie. Sindsdien wordt het elk jaar meer.

Quote

De energiere­ke­ning is te doen, omdat we ledlampen gebruiken

Jan Lok

Kerstboom
Niet alleen buiten, maar ook binnen hangen de kerstslingers aan de muur. ,,De kerstboom staat nog niet, maar dat kan dit weekend veranderen. Vroeger vierden we sinterklaas terwijl de kerstversiering er al hing. Zodra de Sint weg was, gingen de lichten aan. Nu geloven de kinderen niet meer, dus vieren we alleen kerst, maar de kerstliedjes bewaren we nog tot de dagen zelf.''

Wat Lok zo trekt in het feest? ,,De gezelligheid. Wij houden van die sfeer. Tijdens de kerstdagen gaan we ook altijd bij elkaar op bezoek." 

De verlichte huizen zijn niet onopgemerkt gebleven in de buurt. ,,Iedereen vindt het geweldig. Mensen stappen uit om foto's te maken of rijden langzamer om er een glimp van op te vangen. Een enkeling zette een foto op Facebook met de vraag waarom wij het zo vroeg deden, maar verder is iedereen enthousiast."

Over eventuele verkeershinder maakt de familie zich geen zorgen. ,,We zagen de politie uitstappen om foto's te maken, maar we hebben geen klachten ontvangen. De energierekening is ook te doen, omdat we ledlampen gebruiken."

Loks grote (kerst)droom is het hebben van een Amerikaanse lichtshow met muziek en bewegingsmechanisme bij zijn huis. ,,Ik ben al trots op onze guirlandes, maar zeg altijd: hoe meer lampjes buiten, hoe gezelliger."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam