Volledig scherm
Een vestiging van Happy Italy aan de Binnenrotte in Rotterdam. © Jan de Groen

Keuken Happy Italy werd stilgelegd omdat pasta's niet volgens regels gekoeld werden

De centrale keuken van de bekende, snelgroeiende restaurantketen Happy Italy is dit jaar korte tijd stilgelegd vanwege hygiëne-overtredingen.

Dit blijkt uit stukken die deze krant heeft verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Happy Italy weigerden eerder openheid van zaken te geven over de sluiting in juli.

In de nu publiek gemaakte inspectierapporten staat dat het bedrijf de pasta’s niet volgens de regels koelde. ,,Dat kan leiden tot een onveilig product’’, schrijft de inspecteur in het rapport. Ook werden de kant-en-klare sauzen te weinig gecheckt op de listeria-bacterie, een in de voedselverwerkende industrie beruchte ziekteverwekker.

Krap

Uit de stukken blijkt ook dat de keuken krap behuisd is voor de hoeveelheid pasta’s en sauzen die het personeel moet bereiden. De snelgroeiende pizzaketen telt achttien vestigingen. Daar komen nog twaalf restaurants bij.

Happy Italy is in 2011 begonnen in Rotterdam. Grote man achter de onderneming is horeca-ondernemer Daniel de Blok, die eerder naam maakte met de nachtclubs Sorbonne en Cinema. De keten schermt met grote porties voor een lage prijs én een versgarantie. De centrale productiekeuken voor de pasta’s en sauzen staat in Dordrecht. Klaarmaken gebeurt in de restaurants.

Voordat tot de stillegging werd besloten, had de NVWA het bedrijf al meerdere malen beboet. In een periode van twee jaar heeft Happy Italy 5381,25 euro moeten betalen.

Inspectie

Volgens woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA was de gedeeltelijke sluiting van korte duur. ,,Een aantal processen in de voedselbereiding ging niet goed. Daarin zijn verbeteringen aangebracht. We blijven wel inspecteren.’’

Happy Italy heeft in de tussentijd pasta’s gehaald bij een collega-fabrikant zodat de restaurants nooit zonder zaten. Happy Italy wil niet inhoudelijk reageren. Het bedrijf bouwt in 2019 in Barendrecht een nieuwe, grotere productielocatie.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8810 stemmen