Volledig scherm
Rondleiding in het Industriegebouw tijdens de Dag van de Architectuur in 2016 © Milan Rinck

Kijk bij bouwplannen ook naar de waarde voor de stad

OpinieKijk bij bouwplannen en de verkoop van gemeentelijk vastgoed ook naar de maatschappelijke intenties van de projectontwikkelaar, betogen zes bekende Rotterdamse ondernemers in dit opinie-artikel.

Hopelijk bespreken de informateurs met het toekomstige stadsbestuur deze week niet alleen belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid, armoedebestrijding, veiligheid en bouwen, maar ook hoe onze stad eruit moet komen te zien op de lange termijn. Er wordt momenteel namelijk gebouwd en verkocht om aan de huidige behoefte tegemoet te komen, zonder goed te kijken wat dit qua invulling voor onze stad doet in de toekomst.

Rotterdam kookt van de positieve ontwikkelingen zowel economisch, cultureel als maatschappelijk. Dat maakt ook dat de stad in rap tempo verandert. Dat is goed voor veel dingen, maar tegelijkertijd doet de snelheid waarmee de ontwikkelingen op zoveel plekken in de stad plaatsvinden, een aantal vragen opkomen. Welke stad willen we zijn en hoe kunnen we als Rotterdammers zeggenschap over 'onze' stad houden? En hoe voorkomen we dat we over 10 jaar terugkijken en ons afvragen waarom de stad is weggegeven aan de hoogste bieder. Vastgoed en de invulling daarvan bepalen voor een groot deel hoe de stad zich verder ontwikkelt.

Winst

De gemeente bezit een enorme vastgoedportefeuille. Momenteel worden delen hiervan gefaseerd verkocht, en gaat voor het grootste deel simpelweg richting de hoogste bieder. Dit is een aanmoediging tot het maximaliseren van de winst, en dat is ook wat er gebeurt: veel gemeentelijk vastgoed komt in het bezit van investeerders, handelaren en/of ontwikkelaars die te eenzijdig sturen op maximaal financieel rendement. Zonder noodzaak om een betere en mooiere stad van Rotterdam te maken. De prikkel om met de ontwikkeling van vastgoed publieke kwaliteit terug te geven aan de stad ontbreekt en dus gebeurt dat te weinig. 

Maatschappelijke en creatieve initiatieven krijgen het steeds moeilijker in de binnenstad. Hun vestigingsmogelijkheden nemen drastisch af, terwijl zij met hun toegevoegde waarde voor de stad een enorme meerwaarde en aanzuigende werking creëren voor Rotterdam en de leefbaarheid van de stad. Een nieuw stadsbestuur komt daarom hopelijk met vernieuwd beleid over onder welke inhoudelijke voorwaarden je gemeentelijk vastgoed verkoopt. 

Stadsontwikkeling

Er zijn genoeg voorbeelden die laten zien dat het mogelijk is om vastgoed tegen marktconforme prijzen van de hand te doen aan partijen die panden inzetten als middel voor stads - en gebiedsontwikkeling, en op maatschappelijk verantwoorde manier kunnen en willen ontwikkelen. 

En het is natuurlijk goed om gemeentelijk vastgoed te verkopen dat nu geen doel of beheer heeft, maar denk dan wel na over aan wie je verkoopt en hoe diegene Rotterdam nog sterker maakt. Want uiteindelijk levert dit meer op, maatschappelijk én economisch.

Joost Prins (Het Industriegebouw), Jeroen Laven (STIPO), Olof van de Wal (SKAR), Vincent Taapken (New Industry), Erik Jutten (Stad in de Maak) en George Brouwer (cultureel ondernemer)

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
7981 stemmen