Kind van arme en rijke ouders steeds minder vaak bij elkaar in de klas
De tweedeling in het Rotterdamse onderwijs neemt toe. Ouders met een hoog inkomen kiezen steeds vaker een school waarop ook andere 'rijke' kinderen zitten.
Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie over de stand van zaken van het onderwijs in Nederland. Daaruit blijkt dat de ongelijkheid in onderwijskansen toenemen. Opvallend is dat de laatste jaren met name een toenemende tweedeling is te zien tussen leerlingen met rijke en arme ouders.
Ouders met een hoog inkomen zoeken bewust naar een school met leerlingen die ook uit een bemiddeld gezin komen. In Rotterdam zou eigenlijk 60 procent van de leerlingen van school moeten veranderen om tot een evenwichtige verdeling naar inkomen te komen, zo becijferde de onderwijsinspectie. Alleen in Den Haag is de tweedeling arm-rijk groter.
Segregatie
Het opleidingsniveau van de ouders, en met name de etnische achtergrond, speelt de laatste jaren juist steeds minder een rol bij de segregatie. Leerlingen met een niet-westerse achtergrond gaan in Rotterdam veel vaker naar een school met westerse scholieren, in vergelijking met 8 jaar geleden.
De tweedeling in het Rotterdamse onderwijs wordt volgens de onderwijsinspectie voor een groot deel verklaard doordat mensen met gelijk inkomen, opleidingsniveau en migratie-achtergrond sowieso al bij elkaar in de wijk gaan wonen. De scholen in de buurt worden dan dus automatisch bevolkt door een vrij homogene groep. Maar die segregatie tussen scholen wordt nóg sterker doordat rijke ouders uit armere wijken hun kind naar een school in een rijke wijk sturen, bijvoorbeeld om naar school met een specifiek profiel, zoals vrije school of montessori, te gaan.
Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederlands cricket maakt bij VOC naam in Pakistan: ‘Hoe goed wij speelden, daarop mogen we trots zijn’
Terwijl bijna heel Nederland geen idee heeft wat er deze dagen bij VOC gebeurt, volgt Azië alles bij de Rotterdamse club op de voet. De cricketwedstrijden tussen Oranje en Pakistan zijn daar groot nieuws. Hier is het vooral een kwestie van een gemiste kans. -
Ondernemer Hennie van der Most verkoopt omgebouwde watertoren om zich op pretpark te richten
De 72-jarige Overijsselse zakenman Hennie van der Most, bekend van het opkopen van oude bedrijfspanden en deze ombouwen tot horeca- en amusementsgelegenheden, heeft recent meerdere eigendommen verkocht. De reden: hij wil zich volledig gaan richten op de bouw van Attractiepark Rotterdam, het pretpark waar hij tien jaar geleden mee is begonnen. -
PREMIUM
Doodgemaaide eenden laten diepe sporen na bij Staatsbosbeheer, boswachter in tranen
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Fietspont ter vervanging van afgesloten Calandbrug is er niet bij de start van het nieuwe schooljaar
Rozenburgers zijn blij met de komst van een fietspont ter vervanging van de nog maanden afgesloten Calandbrug. Kinderen die maandag weer naar school gaan, zullen mogelijk nog wel een maand moeten omfietsen, heeft spoorbeheerder ProRail gezegd. -
Inspectie slaat alarm: onderwijs glijdt af
Het onderwijs in Nederland holt al twintig jaar achteruit. Inmiddels komen er jaarlijks 3.500 leerlingen van de basisschool af die – na acht jaar les – niet goed kunnen lezen. Die scholieren zijn laaggeletterd; een stapje boven analfabeet. Van 13.000 kinderen blijft het rekenniveau ver achter.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam