Volledig scherm
Bij eerdere intochten in Maassluis waren de pieten zwart. © Archieffoto Joep van der Pal

Kinderen krijgen les over Zwarte Piet en slavernijverleden

Kinderen moeten zich beter bewust worden van de geschiedenis van Zwarte Piet. Dat vindt de gemeente Maassluis, de gastheer van de landelijke intocht van sinterklaas op 12 november.

Maassluis zal voor dit doel in samenwerking met antizwartepietengroep Nederland Wordt Beter lespakketten uitdelen. Dat heeft burgemeester Edo Haan bekendgemaakt. Hij heeft contact gehad met activist Jerry Afriyie van de stichting die zich inzet 'voor meer kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland'. Afriyie heeft beloofd zich koest te houden tijdens de intocht op 12 november.

De gemeente deelt de pakketten op alle basisscholen in Maassluis uit. Hoewel dat in samenspraak gaat met de antizwartepietenlobby, zegt een woordvoerder nog niks over de inhoud van de lessen te weten. ,,Die moet nog worden bekeken.'' Verder komt er een tentoonstelling over de geschiedenis van de sinterklaasviering.

Voorstanders
Inmiddels hebben zich ook de eerste voorstanders van Zwarte Piet gemeld. De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil tijdens de intocht een manifestatie houden met zwarte pieten en pepernoten. Burgemeester Haan zoekt contact met de groep en wil ermee in gesprek.

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet krijgen tijdens de intocht speciale protestvakken aangewezen. De gemeente bekijkt nog waar precies.De pieten zullen 12 november goeddeels zwart zijn. Maar, omdat het de televisie-intocht betreft, zal de NTR bepalen hoe de knechten er precies uit zullen zien.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9770 stemmen