Volledig scherm
Angelique van Tilburg (links) en Suzanne Huig runnen samen de kinderkrant Jong010. © Frank de Roo

Kinderkrant Jong010 breidt uit naar rest van Nederland

Jong010, de lokale kinderkrant van Rotterdam, krijgt navolging elders in Nederland. Het gratis papieren medium, dat wordt gemaakt in bedrijvengebouw de Vlasfabriek in Overschie, heeft vanaf volgend jaar ook ‘broertjes en zusjes’ in Roosendaal, Alkmaar en Haarlem. Voor later staat ook onder meer Leiden op de rol.

Angelique van Tilburg, die in 2010 aan de wieg stond van Jong010, begon in januari van dit jaar met hoofdredacteur Suzanne Huig een speciaal opleidingsprogramma. Dat moest ertoe leiden dat de krant ook in andere steden zou kunnen verschijnen. Volgens Huig zou in 2020 eigenlijk heel Nederland een dergelijk kindermedium moeten hebben.

Van Tilburg en Huig zijn trots op de eerste resultaten die zijn geboekt: drie nieuwe kinderkranten. ,,In ons jaarprogramma leiden we mensen op om in eigen gemeente of regio volgens het concept van Jong010 zelfstandig een eigen lokale kinderkrant op te richten. We kunnen nu melden dat op 17 januari Roosendaal, Alkmaar en Haarlem ook echt gaan beginnen.’’

Volledig scherm
De nieuwe kinderkranten © Kinderkrant

In de regio Roosendaal gaat de kinderkrant Jong0165 heten, in Alkmaar wordt dat Jong072 en in Haarlem Jong023. In januari 2019 begint een volgende lichting ‘krantenmakers’ met de opleiding voor het opzetten van een eigen kinderkrant, waaronder Leiden. Die krant gaat dan Jong071 heten.

Volgens Angelique van Tilburg geven lokale kinderkranten een ‘mooi tegengeluid’ in het debat over de gesuggereerde afname van taal- en leesvaardigheid en leesplezier onder kinderen. Ook onderstreept het fenomeen in haar ogen dat het met de vermeende voorkeur van kinderen voor alleen digitale media en dalende oplagecijfers van papieren kranten niet in alle gevallen opgaat. ,,Uit onderzoek onder leerkrachten is gebleken dat de kinderkrant een grote bijdrage levert aan taalontwikkeling en leesplezier. Het is een goed signaal dat kinderen een krant willen lezen.’’

Jong010 verschijnt een keer in de maand. In Rotterdam krijgen naar schatting 40.000 schoolkinderen in de leeftijd van 7 tot en 12 jaar het medium in de klas. De krant werkt samen met de gemeente Rotterdam en krijgt steun van adverteerders, sponsors en andere fondsen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam