Volledig scherm
Gevangenis De Schie. © ANP

Kindermisbruiker Ahmad S. (50) in cel aangehouden voor deelname terreurgroep

De veroordeelde kindermisbruiker Ahmad S. (50) is dinsdag door de politie in zijn cel in de Rotterdamse gevangenis De Schie opgepakt vanwege mogelijke deelname aan een Libische terreurgroep. De in Libië geboren Vlaardinger bezocht zijn geboorteland tussen 2011 en 2018 diverse malen. In de perioden dat hij in Nederland was, onderhield hij volgens justitie contact met terroristen in het Noord-Afrikaanse land.

Volgens het OM hebben de contacten van S. met Libische extremisten de Nederlandse staatsveiligheid niet in gevaar gebracht. S. zit in De Schie een straf uit voor ontucht met drie minderjarige jongens. Hij heeft de knaapjes, die soms niet ouder waren dan 7 jaar, jarenlang misbruikt. 

In Libië woedt, na de opstand in 2011, een verbeten burgeroorlog. Die speelt zich af tussen de gewapende groepen die destijds succesvol hebben samengespannen tegen dictator Khadaffi. De internationaal erkende regering is uitgeweken naar het oostelijke Tobroek, terwijl hoofdstad Tripoli en kuststad Misurata in handen zijn van de ‘Dageraad-beweging’. Dat is een coalitie van min of meer gematigde islamisten, waarin de Moslimbroederschap een hoofdrol speelt.

S. is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat de man vanwege de nieuwe zaak tegen hem voor veertien dagen in bewaring moet blijven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam