Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Kinderombudsman: Gedwongen hulp bij problemen kind moet anders

Er zijn ‘serieuze tekortkomingen’ aan de gedwongen hulp aan ouders als het niet goed gaat met hun kind. Dat zegt de Rotterdamse Kinderombudsman na onderzoek. De gemeente start met een proef om ouders en kinderen meer inspraak te geven.

De Kinderombudsman sprak met ouders en hulpverleners over de gedwongen gezinshulp, waarbij het idee is gezinnen sneller en beter te helpen als vrijwillige hulp niet op gang komt of slecht loopt. Het is een laatste kans, waarbij de ouders te horen krijgen wat het weigeren van hulp kan beteken: Een stap naar de kinderrechter. In 2016 werd 250 keer deze weg gevolgd. Vanaf de eerste proef met deze methode in 2013 is er veel kritiek op deze aanpak omdat ouders de ‘drang’ van hulpverleners als dreigement voelen.

Ouders vertelden de Kinderombudsman over zware ingrepen die via drang worden opgelegd: van geforceerde uithuisplaatsingen tot een contactverbod met kinderen en urinecontroles voor ouders met drank- of drugsproblemen. Dit gaat volgens de Kinderombudsman te ver. Bij de rechter kan elke partij haar kant van het verhaal vertellen, veelal met hulp van een advocaat. Zonder tussenkomst van de rechter is deze rechtsbescherming er niet. De oproep is met zulke zware maatregelen stoppen.

De gemeente stelt dat ‘wijkteams en jeugdbeschermers uiteraard geen maatregelen mogen en kunnen opleggen die zijn voorbehouden aan de kinderrechter'. Of dit toch gebeurt, acht de gemeente niet bewezen omdat de Kinderombudsman geen wederhoor heeft gevraagd. ,,De voorbeelden komen van ouders of hun advocaat.’’

Aanschuiven bij overleg

Een ander punt neemt de gemeente wel ter harte. Als tal van instellingen op het zogenoemde Jeugdbeschermingsplein bespreken hoe het ver moet met een gezin met opvoedproblemen of huiselijk geweld, hebben de ouders en kinderen zelf geen stem. Terwijl in de ogen van de Kinderombudsman juist de mensen die het betreft ook gehoord moeten worden. Met een proef wil de gemeente kijken hoe dit anders kan, waarbij de ouders en kinderen vanaf 16 jaar zelf kunnen aanschuiven bij het overleg over welke weg wordt gevolgd.

De helft van de ouders spreekt tegenover de Kinderombudsman van ‘oneigenlijke druk’ om akkoord te gaan met gedwongen hulp. Dit is volgens de gemeente bijna niet te voorkomen. Als de veiligheid of de ontwikkeling van een kind in gevaar is omdat hulp wordt geweigerd, moet een hulpverlener immers stappen nemen, zo is de uitleg. Het onder woorden brengen van deze stappen kan als druk worden gevoeld.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9674 stemmen