Volledig scherm
Hugo de Jonge © Archief AD

Kinderombudsman: Privacy geschonden door wethouder

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge is zijn boekje te buiten gegaan in de strijd tegen thuisonderwijs. Hij schond de privacy van kinderen, zo oordeelt de kinderombudsman.

'Er is een machtsstrijd ontstaan tussen de gemeente en thuisonderwijsouders over de hoofden van kinderen heen, waarbij de belangen van de kinderen het onderspit hebben gedolven', zo luidt het harde oordeel van kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

Ruim dertig ouders die thuisonderwijs geven, dienden bij haar een klacht in. Zij kwamen erachter dat wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg, CDA) hun 33 kinderen had laten screenen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Raad voor de Kinderbescherming, het Veiligheidshuis en de Jeugdbescherming. De Jonge heeft de resultaten vervolgens geanonimiseerd gedeeld met de Rotterdamse gemeenteraad. 

Onbehoorlijk
Volgens de ouders is hun privacy en die van hun kinderen geschonden. De wethouder vond hun klacht ongegrond, maar de ombudsman oordeelt nu dat hun privacy inderdaad geschonden is. Sterker nog: de wethouder had de informatie niet eens mogen opvragen. Zwaneveld noemt de actie 'onbehoorlijk'.

Volgens haar lijkt wethouder De Jonge 'categorisch tegen thuisonderwijs' te zijn. Op zoek naar een manier om dit groeiende verschijnsel terug te dringen, zocht Hugo de Jonge actief naar zorgwekkende signalen.

Quote

Als het belang van kinderen in het geding is, hebben wij daarvoor op te komen

Hugo de Jonge

"Er was geen directe aanleiding voor een screening van deze kinderen", zo analyseert kinderombudsman Zwaneveld. De wethouder gaat prat op zijn verantwoordelijkheid voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Maar volgens de ombudsman ontbreekt de wettelijke basis om privacygevoelige informatie van een groep kinderen op te vragen. 

Het delen van die informatie met de gemeenteraad noemt de ombudsman 'ongelukkig, gezien de escalatie in het contact tussen de gemeente en de ouders'. De ombudsman vindt dat de wethouder verder intimiderend handelt terwijl hij zich terughoudend zou moeten opstellen omwille van de impact op de kinderen.

Merkwaardig
Een woordvoerder laat weten dat De Jonge het niet eens is met de conclusies. Hij noemt het recht op privacy niet belangrijker dan het recht op goed onderwijs. "Als het belang van kinderen in het geding is, hebben wij voor dit belang op te komen. Het is merkwaardig dat de Kinderombudsman zich daarover niet uitspreekt."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam