Kinderziektes bij aftrap proef met groen licht voor alle fietsers

VideoDe kruising Gerdesiaweg- Boezemweg heeft de primeur. Als het licht hier op groen springt voor fietsers, mogen alle fietsers gaan rijden. Ze mogen zelfs schuin het kruispunt over.

Vorig jaar werd een vergelijkbare proef op de kruising Jonker Fransstraat - Admiraal de Ruyterweg afgelast nadat twee keer twee fietsers kort na het begin van de proef op elkaar knalden. Dat gebeurde onder toeziend oog van wethouder Pex Langenberg (D66), die het kruispunt feestelijk kwam openen, en een handvol journalisten. ,,We stoppen ermee", besliste Langenberg direct. ,,We moeten hier nog eens goed over nadenken. Dit evalueren, om te zien wat er fout is gegaan.''

Vandaag ging het meteen al goed. Althans, het ging goed toen na uren inregelen eindelijk de verkeerslichten fatsoenlijk werkten. Door een programmeerfout sloeg de installatie telkens na een kwartiertje op tilt, waarna de verkeerslichten alleen nog oranje knipperden.

Als het werkt, heeft het een groot voordeel voor fietsers. Ze hoeven niet meer twee keer te wachten om een kruising over te steken. Als de proef op de Gerdesiaweg slaagt, volgen meer kruisingen in Rotterdam. 

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam