Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Eveline van Elk

Kippenbeul pikt werkstraf niet en gaat in hoger beroep

BoefjesDe zware jongens halen de voorpagina’s, de boefjes niet. Sander Sonnemans doet elke week verslag van een doodnormale Rotterdamse rechtszaak.

Volledig scherm
Sander Sonnemans © Joost Hoving

Een 52-jarige Capellenaar is het kraaien van de haan van de buren zat. Hij komt in actie. Dat wordt niet gewaardeerd. De man moet voorkomen voor vernieling van het kippenhok en de brute moord op twee bewoners ervan.

De boze buurman en zijn vrouw houden voor aanvang van de rechtszaak in de hal gepast afstand van de 'dierenbeul'. Eenmaal binnen is de verdachte één spraakwaterval waarin regelmatig het woord 'onrecht' wordt aangehaald.

Naar zijn zeggen wordt hij twee jaar lang bij het krieken van de dag wakker gekraaid door de haan. Pogingen om tot een oplossing voor de vroege geluidsoverlast te komen, lopen op niets uit. Tijdens de vakantie van de buurtjes gaat de Capellenaar, een boom van een kerel, tot actie over. Hij trekt het kippenhok van de fundering en zet het onder het slaapkamerraam van de eigenaar. Daarbij loopt het hok schade op.

,,Ik heb het niet opzettelijk vernield, ik wilde het kippenhok alleen verplaatsen'', legt de man uit. ,,De maat was vol, ik was het gekraai van de haan helemaal zat. En ik voelde me door mijn buren niet serieus genomen.''

Dat de verdachte twee leden van de kippenfamilie heeft doodgeschopt, ontkent hij. Volgens de eigenaar zou de haan bovendien zijn kaalgeplukt, maar dat staat niet op de dagvaarding. ,,Ik heb één kip een trap gegeven'', wil de man na lang doorvragen van de rechter wel kwijt. ,,Maar daar heb ik spijt van en ik wil er mijn excuus voor aanbieden. Maar meneer de rechter, u focust op één moment. Dat irritante gekraai was al twee jaar aan de gang.''

De officier van justitie acht, mede op basis van de verklaringen van getuigen, de vernieling van het kippenhok en het doden van twee kippen bewezen. ,,Er is paniek bij de kippen en hanen veroorzaakt. Het gaat veel te ver om het recht in eigen hand te nemen'', zegt de aanklager voordat hij een werkstraf van 60 uur tegen de Capellenaar eist. Ook moet de schade aan het kippenhok worden vergoed.

,,Ik ben een hardwerkende man, geen crimineel'', reageert de verdachte op de strafeis. ,,Ik ben het er niet mee eens.''

Maar de rechter is onverbiddelijk en neemt de eis over. De 'kippenbeul' pikt het niet en zegt in beroep te gaan. Dat er een artikeltje in de krant komt, vindt hij prima. ,,Laat mij er maar op mijn voordeligst in uit komen.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam