Volledig scherm
Marijn Gonert is de uitvoerder van het kunstwerk dat ontworpen is door Edward Teeuw. © Milan Rinck

Kleurige potloodtekening megagroot op Lijnbaan

Edward Teeuw had nooit durven dromen dat zijn werk metersgroot op de Lijnbaan zou hangen. En toch hangt het er, om de hoek bij de Jamin. Streetartist Marijn Gronert heeft Teeuw’s potloodtekening uitvergroot en de afgelopen weken met spuitverf op de muur gezet. Zondag was de feestelijke opening.
 

,Ik vind het een hele eer dat er een tekening van mij gekozen is”, zegt Teeuw. ,,Het is een hele drukke plek. Er komen heel veel mensen en die kunnen allemaal mijn werk bekijken. Ik vind het indrukwekkend.” Teeuw werkt sinds de oprichting bij Galerie Herenplaats, een kunstatelier voor mensen met een beperking. ,,Ik ben sinds mijn achttiende kunstenaar. Toen ik hoorde dat de Herenplaats werd opgericht, heb ik me meteen gemeld.”

Het kunstwerk op de Lijnbaan is het tweede streetart-werk dat Maison Savant in Rotterdam maakt. Maison Savant is een organisatie die outsider art, kunst van kunstenaars met een beperking, onder de aandacht wil brengen. Het werk van Teeuw is het tweede streetart-project. Op de Keilewerf is ook een muurschildering te zien, binnenkort volgt er nog één bij Hotel Bazaar aan de Witte de Withstraat. En toevallig is dat wéér een werk van Edward Teeuw: zijn werk spreekt blijkbaar veel mensen aan.

Twist

Volledig scherm
Marijn Gronert en Edward Teeuw bij het kunstwerk op de Lijnbaan. © Nadia Berkelder

Het werk van Teeuw is uitermate geschikt als streetart, omdat het kleurrijk is en omdat de kleuren worden begrensd door zwarte lijnen. ,,Die zwarte lijnen kun je heel goed maken met een spuitbus”, zegt Gronert. ,,Het is heel dynamisch werk. En ik kon er mijn eigen twist aan geven door het portret van Edward erbij te maken.” Hij kent de Herenplaats goed omdat hij de zoon is van directeur Frits Gronert. ,,Ik kom daar al mijn hele leven”, lacht hij.

Edward Teeuw’s portret is bóven zijn werk geschilderd, in zwart-wit. Het is alsof hij zijn eigen tekening omhoog houdt en aan het publiek laat zien.

Raymond Landegent is de initiatiefnemer van Maison Savant. Hij heeft een missie. ,,Tot nu toe zie je dit soort werk alleen in galeries, de kunstenaars zijn vaak heel bescheiden en zitten niet in het streetart-circuit, maar ik vind dat het naar buiten moet.” Omdat veel kunstenaars zelf niet buiten willen werken, schildert Gronert de werken op de muren.

Edward Teeuw houdt zelf erg van streetart. ,,Het maakt de stad leuker en vrolijker. Sommige streetart heeft wel iets weg van mijn kunst. Het lijkt er een beetje op, ook door de kleuren.” Hij vindt het geen probleem dat een ander zijn werk op straat uitvoert. ,,Marijn Gronert is goed. Het is natuurlijk een kleurig werk, dat leent zich goed voor streetart. Het is indrukwekkend om te zien.Normaal is mijn werk 70 bij 100, of 50 bij 65. Ja, het is echt heel mega.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam