Volledig scherm
Elon Musk vorige maand bij een persconferentie bij SpaceX, zijn ruimtevaartonderneming. © AFP

Klimaatonderzoeker: ‘Rotterdamse haven mist een ondernemer als Elon Musk’

De Rotterdamse haven mist een Elon Musk, een leidend figuur dat nieuwe en schone industrie van de grond krijgt. Die conclusie trok klimaatonderzoeker Pier Vellinga vanmiddag tijdens het congres Rotterdam Energy Port.

De emeritus-hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit van Wageningen en de Vrije Universiteit maakt zich zorgen over de toekomst van de bedrijven in de Rotterdamse haven. En opvallend: hij krijgt gelijk van havenbonzen.

Elon Musk is de grote man achter Tesla, het automerk dat elektrisch rijden hip heeft gemaakt. De Tesla Model 3 is het best verkochte type van dit moment. Andere fabrikanten schakelen nu ook over op de productie van stekkerauto’s. Een vergelijkbare overgang is in de Rotterdamse haven nog niet zichtbaar, zegt Vellinga. Die drijft op olieraffinaderijen. ,,Terwijl het meer loont om te investeren in zon- en windenergie. We zien dat banken steeds meer twijfelen over investeringen in fossiele industrie.’’

Volgens de klimaatonderzoeker gebeurt dat in Rotterdam niet, omdat de grote bedrijven in handen zijn van concerns met hoofdkantoren ver weg in de Verenigde Staten, China en Singapore.

‘Te laag’

Directeur Energie en Industrie Nico van Dooren van het Havenbedrijf Rotterdam beaamt dat ‘het tempo van veranderingen’ in Rotterdam te laag ligt. ,,Tal van milieumaatregelen hadden allang geregeld moeten zijn.’’ De man die bij de havenautoriteit belast is met de energietransitie noemt het gebruik van restwarmte van de industrie in woonwijken (‘hadden we al in 1975 moeten doen’) en de aanleg van een stoompijp tussen de fabrieken, zodat ze niet allemaal zelf stoom hoeven te maken (‘Pas in 2020’). ,,We willen graag sneller, maar het lukt niet. Wie een idee heeft hoe het harder kan, mag zich melden.’’

Quote

We willen graag sneller, maar het lukt niet

Nico van Dooren

Rotterdam Energy Port is een jaarlijks congres, waarbij het havenbedrijfsleven de energietransitie bespreekt. Het congres is tien jaar geleden voor het eerst gehouden. 

Aboutaleb

Eerder deze week waarschuwde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ook al voor de toekomst van de Rotterdamse haven. Tijdens het Maritime Awards Gala riep hij bedrijven op afscheid te nemen van fossiele energie en te innoveren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (47%)
  • Schouwburgplein (18%)
  • Willemsplein (4%)
  • Parkkade (7%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (20%)
2197 stemmen