Klinisch linguïst Mieke totaal overdonderd door lintje: ‘Ik dacht dat we champagne gingen drinken’

VIDEONiet iedereen start zijn laatste werkdag met een koninklijke onderscheiding. De Rotterdamse Mieke van de Sandt werd door haar kinderen en man Kees van de Sandt met een smoes naar de Coolsingel gelokt. ,,Ik dacht dat we champagne gingen drinken of zo.”

Na jarenlange dienst in de afasietherapie neemt zij afscheid van het revalidatiecentrum Rijndam, haar collega’s en patiënten. Ter gelegenheid van haar pensionering was vrijdagmiddag een afscheidssymposium gehouden over afasie, een taalstoornis door hersenletsel. ,,De kinderen konden er niet bij zijn, maar wilden het wel van tevoren vieren met een drankje.”

Pas toen Van de Sandt de oranje gekleurde stropdassen van het personeel in het stadhuis zag ging er een belletje rinkelen. ,,Ik vond het al zo gek. Het is toch pas morgen Koningsdag?” Terwijl alle andere gedecoreerde mannen en vrouwen in groepen van vier of vijf naar voren werden geroepen, stond Van de Sandt in haar eentje. Dat was niet voor niks. Van de Sandt heeft de hoogste onderscheiding van alle aanwezigen ontvangen: Officier. Het lintje is een complete verrassing voor haar. ,,Ik denk dat de hoge onderscheiding komt door de reikwijdte van mijn werk.” Tijdens haar loopbaan heeft Van de Sandt veel ontwikkeld voor de behandeling van afasie en diverse organisaties opgezet. ,,Ik heb geprobeerd om mijn steentje bij te dragen en zo het lot een beetje dragelijk te maken.”

Taalwetenschap

De Rotterdamse studeerde in 1976 cum laude af in de studie algemene taalwetenschap met als specialisatie afasie en was daarna verbonden aan de afdeling neuropsychologie vanuit het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) Dijkzigt. In de jaren tachtig ging zij aan de slag als klinisch linguïst bij Stichting Afasie Rotterdam (SAR). Daar ontwikkelde ze samen met een collega een van de eerste computertherapieprogramma’s en werkte ze in Europees verband om software te ontwikkelen voor patiënten met afasie. Sinds de jaren negentig richt ze zich op kinderen met afasie, waar ze mooie herinneringen aan heeft. ,,Als een kind goed vooruit gaat dan sta je wel een beetje met een traantje.” Of ze na vandaag al haar werk neerlegt? ,,Ik blijf nog wel betrokken bij sommige projecten.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Mieke van de Sandt-Koenderman ontvangt het lintje van burgemeester Aboutaleb. Zij krijgt de hoogste onderscheiding (officier) als klinisch linguïst bij revalidatiekliniek Rijndam. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam