Volledig scherm
File op de A4, de duurste opstopping van Nederland.

Knooppunt Ridderkerk prijkt in top 20 duurste files van het land

Files hebben het vrachtvervoer vorig jaar liefst 1,3 miljard euro gekost. Ook opstoppingen in de regio Rijnmond, voornamelijk rondom knooppunt Ridderkerk, prijken in de file top 20 van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en evofenedex. Ze willen dat het kabinet de grootste knelpunten versneld aanpakt.

Door de gunstige economie staan vrachtwagens steeds langer stil op de snelwegen en worden goederen te laat bezorgd. De economische schade daardoor steeg in 2017 met 100 miljoen euro tot 1,3 miljard euro, een stijging van 3 procent. De filedruk is sinds de economische crisis van 2009 niet zo hoog geweest.

Kostbaarste opstopping is die op de A4 van Burgerveen richting Leiden. Kosten bedragen jaarlijks bijna 24 miljoen euro, 4,5 miljoen meer dan in 2016.

Goede tweede is de file op de A15 bij knooppunten Ridderkerk en Gorinchem. De economische schade bedraagt 22,6 miljoen euro, ruim 6 miljoen meer dan het jaar ervoor. De top drie wordt gecompleteerd door de A27, tussen Everdingen en wederom Gorinchem.

Lees verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
De top 20 van duurste Nederlandse files © TLN/evofenedex/Panteia

Schade

Om de totale kosten van files voor trucks te berekenen hanteert onderzoeksbureau Panteia een vervoerderstarief van 46,74 euro per uur. Vervolgens wordt via verkeersdata van Rijkswaterstaat de exacte schade voor het vrachtvervoer berekend.

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) spreekt van ‘schokkende cijfers’. Zeker nu het reistijdverlies door files volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) t/m 2023 met ruim een derde zal toenemen. ,,Als we niks doen, loopt de schade nog veel verder op.”

Beiden willen dat het kabinet de grootste knelpunten versneld aanpakt, zoals de dagelijkse files op de A4. ,,Versnelling is zeer wenselijk. Er is ruimte voor een extra rijstrook, maar die kan nog niet worden benut door budgettaire en procedurele problemen.”

Voor file nummer twee - de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem - liggen plannen klaar, alleen begint het werk pas in 2025. ,,Dat moet sneller.”

Openbaar vervoer

De eisen ten spijt investeert het huidige kabinet wel degelijk flink in nieuw asfalt. Rutte III heeft voor minstens 1.000 kilometer extra asfalt in de pijplijn zitten. Denk aan de ring bij Utrecht, de Blankenburgverbinding, de A13/A16 bij Rotterdam en de doorgetrokken A15. Alleen worden veel van die projecten pas later, tot 2031 aangelegd.

Niet altijd is extra asfalt nodig, stellen TLN en evofenedex. Soms kunnen wegen slimmer worden ingericht, oa meer door verkeer zo min mogelijk te laten ‘weven’.

Ook beter openbaar vervoer kan helpen, zodat meer mensen de trein nemen. Verder pleiten transportorganisaties voor een kilometerheffing voor al het verkeer. Ze balen ervan dat het kabinet zo’n heffing alleen voor trucks wil. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toetertrouwstoet en plunderpuber

    Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toeter­trouw­stoet en plunderpu­ber

    De Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing heeft dit keer een Rotterdams tintje dankzij de nominatie ‘toetertrouwstoet’ en ‘plunderpuber’. Deze woorden zijn met zeventien andere woorden genomineerd voor de verkiezing. In en rond Rotterdam zijn het afgelopen jaar veel problemen geweest met zogenoemde ‘toetertrouwstoeten’, oftewel, veelal Turkse of Marokkaanse bruiloftsgasten die luid toeterend rondrijden en dreigden pubers diverse malen winkels te plunderen in de binnenstad van Rotterdam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam