Koedoe Nico (7) in Blijdorp heeft voorlopig nog huisarrest

VideoKoedoe Nico (7) speelt de vermoorde onschuld in Diergaarde Blijdorp. Wandelt ontspannen rond in zijn binnenverblijf, op een steenworp afstand van de plaats delict, waar hij een dag eerder het nietsvermoedende giraffemannetje Banio een flinke hengst gaf. Met zijn vervaarlijke op kurkentrekkers gelijkende horens, lang en puntig, die hij ook nu weer met graagte aan zijn gasten toont.

Quote

Er is pas een jong geboren, en de moeder is nu weer bronstig

Constance Alderlieste

Als een amokmaker in voorarrest, zo wordt hij door het passerende publiek in de Rotterdamse dierentuin behandeld. ,,Deze had volgens mij flinke ruzie met een giraffe’’, vertelt een moeder aan haar dochter, die de verdachte antilope met enige vrees gadeslaat. ,,Dit beest is gemeen’’, concludeert een ander meisje, terwijl ze door het raam naar Nico kijkt. Die doet alsof zijn neus bloedt, en maakt nog maar een ommetje door de stal.

Maar goed, het had erger kunnen aflopen, als je het filmpje bekijkt dat een bezoeker dinsdag schoot. De normaal zo vreedzame koedoe gaat compleet door het lint en veegt Banio – nog wel de stoerste gast onder de langnekken in de Savanne – ondersteboven. Wonder boven wonder bleef de schade beperkt. ,,Onze koedoebok heeft doppen op zijn hoorns, waardoor hij geen hele erge wonden kan veroorzaken’’, zegt woordvoerster Constance Alderlieste.

Wondjes

Het slachtoffer loopt inmiddels weer parmantig rond en is het gesprek van de dag. De schrik zit er nog flink in, klinkt het. ,,Het gaat gelukkig goed, met beide. De dierenarts is er vrij snel bijgekomen en heeft de dieren gecontroleerd. Ze hebben alleen wat oppervlakkige wondjes’’, luidt de uitleg.

Nico heeft vooralsnog huisarrest, en Blijdorp beraadt zich nu op het verder afhandelen van deze kwestie. De kans op recidive is klein, zo luidt de conclusie nu al. ,,Er is pas een jong geboren, en de moeder is nu weer bronstig. Daarom is Nico extra opgewonden en dat is waarschijnlijk de reden waarom hij de giraffe heeft aangevallen’’, zegt ze. Of beide diersoorten over een poosje weer samen te zien in de Savanne, is nog ongewis. ,,We gaan nu uitzoeken of dat kan.’’

Het slachtoffer, giraffemannetje Banio.
Volledig scherm
Het slachtoffer, giraffemannetje Banio. © AD
  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam