Volledig scherm
Leon van M. is verdachte in de moordzaak op Caroline van Toledo uit Oostvoorne © Theresa Hartgers

Kofferbakmoord: dna-sporen wijzen voorzichtig in de richting van verdachte

Vandaag diende in de Rotterdams rechtbank de tweede zittingsdag van het proces van de Oostvoornse kofferbakmoord. Deskundigen werden ondervraagd over de dna-sporen die destijds op het slachtoffer zijn gevonden en waarop met moderne technieken hernieuwd onderzoek is gedaan. Ze stelden dat de uitkomsten van hun onderzoeken voorzichtig in de richting van verdachte Leon van M. (42) wijzen. 

Ook de internationaal vermaarde forensisch analist op het gebied van dna- en bloedsporen Richard Eikelenboom wordt ondervraagd. Dat wordt gedaan door middel van een video-verbinding, want de man woont en werkt tegenwoordig in de Verenigde Staten. Bij Eikelenboom in Colorado is het nu inmiddels vroeg in de ochtend. 

De gruwelijke moord op Caroline van Toledo (35) uit Oostvoorne in 2005 werd een cold case. Totdat dankzij nieuwe onderzoekstechnieken alsnog bewijs boven water gehaald kon worden en een getuige zich na dertien jaar ineens bij de politie meldde. Justitie zegt genoeg in handen te hebben om Briellenaar Leon van M. (41) te vervolgen voor het geruchtmakende misdrijf. Afgelopen vrijdag is het proces begonnen met de ondervraging van drie getuigen. Die vertelden alle drie dat Leon hen heeft verteld achter de moord te zitten.

De avond van 3 september in 2005 werd de villa van Van Toledo in brand gestoken en kort daarna stond in natuurgebied de Kruininger Gors haar auto in lichterlaaie. Brandweermannen deden bij het bluswerk een schokkende ontdekking: in de kofferbak van het voertuig lag het verkoolde lichaam van Van Toledo. Van M. zou tegen oude bekenden hebben verteld dat Caroline van Toledo nog leefde toen ze in de kofferbak werd overgoten met benzine waarna ze in brand werd gestoken.

Op het stoffelijk overschot was destijds dna-materiaal aangetroffen. Door de brand was dat wel behoorlijk beschadigd maar jaren later, nadat het onderzoek was heropend, bleek het toch nog waardevol te zijn. Het spoor werd aangetroffen op een stuk stof waarmee de polsen van het slachtoffer waren vastgebonden. De lap stof bleek een deel van een stropdas te zijn. In de zeer uitvoerige verklaringen die door de deskundigen inmiddels zijn afgelegd, is een rode lijn te zien waarbij het dna-spoor naar Leon van M. verwijst.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6834 stemmen