Volledig scherm
PREMIUM
Kofi wordt door zijn moeder Edna Nunou geholpen om zich klaar te maken voor zijn schooldag. © Jan de Groen

Kofi (9) voor 't eerst naar school

ProefKofi is al 9, maar had pas deze week zijn eerste schooldag. Achttien kinderen met een beperking volgen hun eerste les.

Quote

Elk kind heeft recht op onderwijs

Wethouder Hugo de Jonge

Lessen
Kofi is niet het enige kind met een ernstige beperking dat de komende periode toch les krijgt. Tegelijkertijd lopen er verschillende proefprojecten.
Een groep van tien kinderen van Kinderdagcentra Lombardije vormt binnenkort een klas in de Tyltylschool. Na een gewenningsperiode, zullen de kinderen doorstromen naar de reguliere groepen. Voor de andere kinderen op het KDC in Lombardije komt een leerkracht langs.
KDC Cocon en de Willeboerschool starten met drie kinderen. Zij volgen een individueel programma.
Bij het combineren van onderwijs en zorg loopt de gemeente tegen juridische en financiële problemen aan. Om in aanmerking te komen voor financiering vanuit het rijk, moet een leelring die staat ingeschreven bij het speciaal onderwijs, tenminste 50 procent van de tijd de lessen volgen. Voor deze leerlingen met een ernstige beperking is dat niet altijd haalbaar. De scholen en de gemeente Rotterdam hebben dat probleem aangekaart bij het ministerie. Die onderzoekt momenteel de mogelijkheden van parttime onderwijs.

De 9-jarige Kofi Charles is dol op zwemmen. Hij telt de dagen af tot het weer donderdag is. Dan legt hij zijn zwemspullen klaar en komt zijn vader hem ophalen om naar het zwembad te gaan. Net als zoveel kinderen speelt hij vaak tikkertje of verstoppertje met zijn twee jongere broertjes en gaat hij graag naar de speeltuin. Hij vindt het leuk om te worden voorgelezen en houdt van computeren. ,,Dat kan hij heel goed'', zegt moeder Edna Nunou. ,,Hij speelt spelletjes, zoekt filmpjes op en helpt ook zijn broertjes daarbij.''

Kofi is autistisch en kan niet praten. Daarom is hij vrijgesteld van de onderwijsplicht. Doordeweeks ging hij, tot voor kort, net als 318 andere kinderen in Rotterdam naar een Kinderdagcentrum. Daar ligt de nadruk op zorg. Sinds deze week gaat de 9-jarige Kofi echter naar school. Hij wordt door de schoolbus opgehaald voor zijn huis in Zuidwijk en naar de Van Voorthuysenschool in Wielewaal gebracht. Een school met speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige leerproblemen.

Het plan om Rotterdammertjes met een ernstige beperking toch te onderwijzen, komt uit de koker van wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, CDA). ,,Elk kind heeft recht op onderwijs,'' schrijft De Jonge in een brief die hij gisteren aan de raad stuurde. ,,Ik wil dat ouders niet de zwart-witkeuze voor of onderwijs of zorg voorgelegd krijgen, maar de keuze hebben uit een palet van mogelijkheden tussen onderwijs en zorg in.''

De Jonge kondigde dat plan eerder dit jaar al aan. Sinds februari heeft MEE Rotterdam Rijnmond 110 ouders met een kind op een KDC gesproken. Het streven van de gemeente is dat alle 318 kinderen op een KDC een bepaalde vorm van onderwijs krijgen. Het is uiteindelijk aan de ouders om te bepalen of zij daar gebruik van maken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28823 stemmen