Volledig scherm
Chinees restaurant China dreigt de deuren te moeten sluiten. © DREAMSTIME

Kok moet land uit: Chinees dicht

Het chinese restaurant China, al 43 jaar een begrip in Capelle aan den IJssel, moet mogelijk de deuren sluiten. Aanleiding is het personeelstekort waarmee eigenares Koi Cheng plotseling kampt. Een van de drie koks moet per direct het land uit, omdat de verlenging van zijn werkvergunning is afgewezen.

'De regels van het UWV worden steeds strenger, ik heb nog maar twee koks over. En het is heel lastig om nieuw personeel te vinden,' zegt de 63-jarige Cheng. Er staan twee vacatures open, maar die plekken vervullen kost moeite. 'Jonge Nederlandse koks willen niet meer in de keuken van een klassieke chinees werken. Daarbij spelen ook de taalproblemen een rol.'

China, gevestigd aan de Slotlaan, sloot gisteren al de afhaalafdeling. Volledige sluiting van de zaak wordt overwogen. 'Daarmee zou het zoveelste chinese restaurant uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnen,' aldus de eigenares.

De Capelse horecagelegenheid is een van de weinige chinese restaurants die in de Michelin Gids 2014 staat. De zaak wordt daarin een publiekslieveling genoemd. 'Ik heb dit in 43 jaar nog niet meegemaakt,' zucht Cheng, die geen idee heeft hoe de nabije toekomst eruit zal zien.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam