Kolencentrale op Maasvlakte sluit binnen enkele jaren, eigenaar krijgt ruim 200 miljoen euro mee
De Onyx-kolencentrale op de Maasvlakte gaat binnen enkele jaren volledig dicht. De eigenaar van de Onyx Power Plant krijgt 212,5 miljoen euro subsidie mee voor het vrijwillig eerder sluiten van de kolencentrale en de ontmanteling ervan. Dat maakt demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius bekend. De sluiting hing al een tijdje in de lucht.
Bij de productie van elektriciteit met kolen komt veel CO₂ vrij. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een subsidieregeling in het leven geroepen voor kolencentrales om vrijwillig te sluiten. Die is bedacht omdat Nederland anders de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs niet haalt. Met de sluiting van deze kolencentrale zou de jaarlijkse CO₂-uitstoot worden teruggebracht met zo'n 3 megaton.
De Rotterdamse milieuwethouder Arno Bonte (GroenLinks) heeft inmiddels op Twitter verheugd gereageerd op het nieuws dat een van de twee Rotterdamse kolencentrales de deuren sluit. ,,One down, one to go”, schrijft hij.
Betrouwbare energievoorziening
De Onyx-kolencentrale is in grootte de zesde stroomproducent van Nederland. Ondanks de sluiting blijft Nederland een ‘betrouwbare energievoorziening’ houden, verzekert Yeşilgöz-Zegerius. ,,De komende jaren blijven de resterende drie kolencentrales nog nodig om stroom te leveren als er veel vraag naar is, bijvoorbeeld in periodes van weinig wind en zon.”
Om het hele project doorgang te laten vinden, moet de Amerikaanse investeerder Riverstone, die eigenaar is van de centrale, een adequaat sociaal plan vaststellen voor werknemers die afhankelijk zijn van de centrale. Dat zijn er zo’n 150. Zo moet de eigenaar steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen.
Gebeurt dat niet, terwijl Riverstone zelf zo veel geld krijgt, dan botst dat met mijn rechtvaardigheidsgevoel.
Vorig jaar trok de havenvakbond hierover nog aan de bel. Volgens toenmalig FNV-bestuurder Cees Bos moest ‘de hele keten’ gecompenseerd worden bij ontmanteling. ,,Gebeurt dat niet, terwijl Riverstone zelf zo veel geld krijgt, dan botst dat met mijn rechtvaardigheidsgevoel”, zei hij. In april legden medewerkers die boos waren over een vertrekregeling tijdelijk het werk neer.
Binnen drie jaar
Ook is voor de sluiting uitsluitsel van de Europese Commissie nodig. Die moet bepalen dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Zodra de centrale aan alle voorwaarden voldoet, moet deze binnen twee maanden stoppen met het opwekken van energie via kolen. Binnen drie jaar moet de hele installatie zijn ontmanteld, aldus het ministerie.
De centrale werd ruim vijf jaar geleden gebouwd door GDF Suez, het huidige Engie. Investeerder Riverstone kocht de centrale in 2019 voor naar verluidt 200 miljoen euro van Engie. De elektriciteitscentrale lag vorig jaar en dit jaar een hele poos stil vanwege een technisch defect.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Hoe Dijkhuizen steeds maar weer levert met Excelsior: ‘Hier makkelijker functioneren dan in volle Kuip’
Zelfs de grootste sceptici beginnen voorzichtig hun voorspellingen bij te werken, nu Excelsior zelfs de middenmoot ruikt. De gedoodverfde degradatiekandidaat verrast vriend, vijand én zichzelf. Het verhaal achter de methode-Marinus Dijkhuizen, die opnieuw het onmogelijke presteert. -
Personeel van stilliggende energiecentrale in de Rotterdamse haven legt boos het werk neer
Het personeel van de haperende Onyx-kolencentrale op de Maasvlakte voert dinsdag actie voor een beter sociaal plan. De medewerkers zijn boos, omdat meer dan een half jaar praten nog geen goede ontslagregeling heeft opgeleverd.
-
PREMIUM
Gouden deal voor investeerder, vakbond vreest sof voor werknemers van kolencentrale op de Maasvlakte
Het klinkt als gouden handel: de Amerikaanse investeerder Riverstone kocht vorig jaar een kolencentrale op de Maasvlakte voor, naar verluidt, 200 miljoen euro en die kan ze nu alweer aan de Nederlandse staat verkopen voor 240 miljoen euro. -
-
-
Wijkraden pleiten voor alternatieve route voor snelbus: ‘Geen zwaar verkeer door woonstraten’
De snelbus van Rotterdam Centraal naar Zuidplein rijdt nog niet, maar zorgt al voor gedoe. De wijkraden van Carnisse - Zuiderpark, Oude Westen - Dijkzigt en het Middelland - Nieuwe Westen pleiten voor een andere route dan nu gepland is. Aanleiding zijn klachten van bewoners. -
PREMIUM
Rotterdam krijgt stevige stem in provincie: veel stadsgenoten prominent op kandidatenlijsten
Wie graag op een Rotterdammer stemt, heeft keus genoeg tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. De regio lijkt een stevige stem te krijgen in de provincie.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam