Volledig scherm
© ANP

Komst van Primark zorgt voor veel banen op Zuid

De komst van Primark naar het Zuidplein levert Rotterdam-Zuid veel nieuwe werkgelegenheid op. De Ierse modeketen neemt 328 mensen in dienst, op contractbasis of als weekendhulp.

Quote

Er wordt geksche­rend wel eens gesproken van Primania

Volledig scherm
© EPA

Doorgaans richt Primark zich bij het aannemen van nieuwe werknemers vooral op jongeren, maar er is ook speciale aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel jong als oud. Bijna een kwart van de nieuwe werknemers op het Zuidplein, 85 om precies te zijn, heeft nu nog een werkloosheidsuitkering van het UWV of een bijstandsuitkering van de gemeente Rotterdam.

Het overgrote deel van de nieuwe medewerkers gaat vanaf volgende maand op het Zuidplein aan de slag als verkoper, kassamedewerker, medewerker klantenservice of magazijnbediende. De nieuwste vestiging van Primark opent op donderdag 13 november de deuren in het voormalige filiaal van elektronicaketen Saturn, die begin dit jaar vertrok omdat de winkel op het Zuidplein met verlies draaide.

Primania
Gezien de grote populariteit van Primark bij zowel modefans als koopjesjagers - er wordt gekscherend wel eens gesproken van Primania - wordt verwacht dat het hele winkelcentrum Zuidplein van de komst van de winkel zal profiteren.

Het bedrijf met hippe kleding, huishoudelijke artikelen, accessoires, beauty­producten en snoep voor spotprijzen opende in 2008 de allereerste Nederlandse vestiging bij het Alexandrium. Het liep niet alleen bij Primark zelf letterlijk storm, ook de rest van de winkels aan het Poolsterplein profiteerde mee. 

Meer bezoekers
Marktonderzoek van vastgoedspecialist Strabo wees uit dat het aantal bezoekers in het Alexandrium met een kwart steeg nadat Primark er de deuren opende. Al zette na 5 jaar ook wel weer een minieme daling in.

Voor de opening op 13 november op het Zuidplein wordt wederom een enorme drukte verwacht. Om die reden worden niet alleen dranghekken geplaatst, ook wordt vooraf een richting voor de te vormen rij bepaald. Wie wil aansluiten, doet dat vanaf de ingang aan de zijde van Ahoy. De nieuwe winkel gaat open om 11.00 uur. 

250 winkels
Het sterk groeiende Primark telt inmiddels 250 winkels in acht Europese landen. Behalve twee winkels in Rotterdam zijn er in Nederland ook vestigingen in Hoofddorp, Zoetermeer, Enschede, Eindhoven, Nijmegen en Venlo. In december opent een nieuwe winkel in Den Haag.

De keten zegt kleding spotgoedkoop te kunnen aanbieden omdat alleen groot wordt ingekocht en er geen dure reclamecampagnes worden gevoerd. De kleren worden weliswaar gemaakt in lage-lonenlanden als Bangladesh, maar dat gebeurt volgens Primark onder goede werkomstandigheden.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam