Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Veiligheid en Justitie waren dinsdagochtend op werkbezoek in Hoek van Holland.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Veiligheid en Justitie waren dinsdagochtend op werkbezoek in Hoek van Holland. © ANP

Koning bezoekt Hoek van Holland en praat uitgebreid over inklimmers

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend een bezoek gebracht aan Hoek van Holland. Daar nam hij een kijkje bij de ferryterminal van Stena Line en sprak hij uitgebreid over inklimmers.

De koning, vergezeld door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid, liet zich informeren over de inklimmersproblematiek in al haar facetten. Zo kreeg hij informatie over paspoortcontroles, de schade voor vervoerders en het delen van gegevens met andere landen.

Het tweetal bezocht een controlepost en kon zo zien ‘welke middelen en innovaties worden ingezet om inklimmers op te sporen’. Ook kreeg het bezoek ‘inzicht in het onderzoek naar mensensmokkel dat verband houdt met de problematiek van inklimmers’.

Bijna dagelijks raak

In de Rotterdamse haven is het bijna dagelijks raak met migranten die proberen illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Zij zien dit als het beloofde land. Ze verwachten daar een huis, een baan en een goed salaris te krijgen. Mensensmokkelaars vragen grof geld voor hun hulp en jagen die verhalen aan, net als familieleden die de oversteek al gemaakt hebben.

De Koninklijke Marechaussee trof het afgelopen jaar zo’n vierhonderd migranten in Hoek van Holland aan. Het gros van de inklimmers is van Albanese afkomst. Behalve dat mensensmokkel schadelijk is voor de transporteurs, is het ook levensgevaarlijk voor de migranten. In november werden 39 migranten uit Vietnam in de Britse plaats Grays dood aangetroffen in een koelcontainer. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam