Kop-staartbotsing met trams in Rotterdam: 33 gewonden

UpdateAan het Breeplein in Rotterdam-Zuid zijn vandaag rond 13.00 uur drie trams op elkaar gereden. Daarbij zijn in totaal 33 gewonden gevallen van wie er twee ernstig aan toe zijn, zo melden AD-verslaggevers ter plaatse. De politie gaat uit van een kop-staartbotsing waarbij de derde tram op de tweede botste waardoor de tweede weer op de eerste is gebotst.

Volledig scherm
Een gewonde man wordt afgevoerd. © AD
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Aboutaleb is ter plaatse om te informeren naar de slachtoffers. © AD
Volledig scherm
Aboutaleb is ook ter plaatse. © AD

Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis of een huisartsenpost vervoerd om verzorgd te worden of voor een controle voor de zekerheid. Het leek erop dat de lichtgewonden, in tegenstelling tot de 12 zwaarder gewonden, ter plaatse behandeld konden worden, maar de hulpdiensten willen toch dat iedereen voor de zekerheid gecontroleerd wordt en er bijvoorbeeld foto's worden gemaakt.

Botbreuken en hoofdwonden
'Sommige verwondingen zijn hier niet te zien, zoals botbreuken', lichtte een politiewoordvoerder toe. Wat betreft al gecontstateerde verwondingen gaat het om botbreuken, bloedneuzen, hoofdwonden, snijwonden of bloeduitstortingen en nekletsel.

Op het plein stonden veel brandweerwagens en ambulances reden af en aan. Verscheidene passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Veel slachtoffers werden in de tram zelf aan hun verwondingen behandeld, maar ook buiten werden mensen geholpen.

Erasmubrug open
Een aanwezige huisarts begon als eerste met verlenen van eerste hulp aan de slachtoffers. Om 14.00 uur stond er nog een RET-bus klaar met daarin 23 lichtgewonden. De Randweg, waar het ongeval gebeurde, vlakbij voetbalstadion De Kuip, is helemaal afgesloten voor verkeer om ambulances de ruimte te geven.

Volgens AD-verslaggevers stond de Erasmusbrug open waardoor de plek van het ongeval vanuit de noordkant van Rotterdam voor hulpverleners moeilijk te bereiken was. Volgens de woordvoerder van de politie heeft de brug echter niet voor problemen gezorgd.

Aboutaleb aanwezig
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam arriveerde rond kwart over twee om zich persoonlijk te laten informeren over het ongeluk en de toestand van de slachtoffers. 'Bij zulke aantallen gewonden is het zinvol te komen. Ik heb in de bus met gewonden gesproken. Er was iemand die een arm niet goed kon gebruiken. Anderen hadden zichtbaar letsel, zoals tanden uit de mond en snijwonden.'

'Er wordt gekeken of ook deze mensen naar het ziekenhuis moeten. Het enige wat je kan doen is warme woorden spreken en handen vasthouden,' zo laat hij weten aan het AD.

Botsing
Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Het lijkt erop dat de achterste tram bij de halte op zijn voorganger is gebotst, die vervolgens op de tram daarvoor knalde.

Een van de drie trams vloog daarbij uit de rails, de andere twee staan nog op het tramspoor. De achterste tram zou de meeste schade hebben opgelopen.

Volgens ooggetuigen stonden er twee trams stil bij halte Breeplein. In de achterste tram stonden mensen klaar om uit te stappen toen een derde tram er tegenaan botste. Ooggetuigen melden dat in die middelste tram de meeste gewonden zijn gevallen.

Omleiding
Het gaat om tramlijn 2 richting richting Groene Tuin, lijn 20 richting Lombardije en tramlijn 25 richting Carnisselanden. Vanwege het tramongeluk wordt het tramverkeer van en naar het Breeplein omgeleid.

Volledig scherm
Breeplein in Rotterdam © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Rotterdam