De regenboogvlag op het stadhuis in Rotterdam.
Volledig scherm
De regenboogvlag op het stadhuis in Rotterdam. © ANP/Robin Utrecht

Koppelen van geweld tegen homo’s en multiculturaliteit is echt een naar frame

OpinieWaarschuwen voor geweld tegen homo’s vanwege de multiculturele bevolking van Rotterdam-Zuid is ongepast, zegt Bij1. De politieke partij reageert met een open brief op zorgen van lhbtq’ers.

Het Eurovisie Songfestival is hét moment voor Rotterdam om zich te profileren als diverse stad waar iedereen wordt geaccepteerd, schreef deze krant. Tot zover een prima tekst, want ook Bij1 staat voor radicale gelijkwaardigheid en draagt dat openlijk uit. Maar dan gaat de tekst verder: ‘Ian van der Putten van OUTtv Europa, een televisiekanaal gericht op de lhbtq-groep, hoopt dat de gemeente de multiculturele gemeenschap in Rotterdam-Zuid betrekt bij de plannen. ,,Je kan niet zomaar duizenden homo’s die wijk insturen zonder daar van tevoren over na te denken. Bij de Pride in Antwerpen hebben ze bijvoorbeeld brieven bij mensen in de bus gedaan om ze te informeren. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Je hoeft maar één incident te hebben om alles te verpesten. Dat moet je zien te voorkomen door goede voorbereiding’’.’

Pardon? Allereerst denken we dat de mensen op Zuid inmiddels best weten dat het songfestival eraan komt. Ten tweede is het maken van een directe koppeling tussen mogelijke incidenten en het feit dat Rotterdam-Zuid multicultureel is, echt een nare manier van framen.

Wij als Rotterdam BIJ1 vinden het belangrijk dat alle bezoekers van het songfestival zich veilig voelen in de stad. Daarbij erkennen wij zeker dat extra aandacht nodig is voor groepen die vaker te vrezen hebben voor geweld, zoals lhbtiq+-mensen. Maar laten we dan wel naar de feiten kijken en met die feiten als leidraad kijken wat er nodig is om de veiligheid van bezoekers zoveel mogelijk te garanderen.

Groepjes jonge mannen

Uit onderzoek naar daders van geweld tegen lhbtiq+-mensen blijkt dat 92,7 procent van de daders man is. Of om nog specifieker te zijn: de daders zijn vooral groepjes jonge mannen. Het door hen gepleegde geweld vindt vaak plaats als zij aan het stappen zijn en drank op hebben. Belangrijke oorzaak van het gewelddadige gedrag van deze daders blijkt hun stereotype beeld over mannelijkheid.

Als we in gaan zetten op extra veiligheid, dan moet die inzet zich dus richten op jongere mannen in groepsverband tijdens de avonduren waarbij alcohol een grote rol speelt.

Onderbuikgevoelens

Met uitspraken zoals die in het AD speel je in op de bij veel mensen levende onderbuikgevoelens, terwijl je de aandacht dan niet richt op de daadwerkelijke daders en problemen. In de aanloop naar het songfestival verwachten wij beter van de media en de belangenorganisaties. Wanneer onze stad wordt overspoeld met een bonte verzameling aan songfestivalfans, moeten wij met elkaar zorgen voor een veilige en open omgeving. 

Deze overmatige focus op Zuid en de multiculturele gemeenschap als mogelijke bron van incidenten is ongepast en stigmatiserend. Zeker journalisten hebben een verantwoordelijkheid om stigmatisering tegen te gaan en te zorgen dat ze gebruikmaken van feiten in plaats van gevoelens als ze een artikel schrijven.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam