Volledig scherm
Infiltratiepieten liepen mee tijden de Sinterklaars intocht. Zo ook Pegidavoorzitter Edwin Wagensveld. © Privéfoto

Kopstuk Pegida was infiltratiepiet

Het kopstuk van Pegida was één van de infiltratiepieten bij de Sintintocht in Rotterdam. Niemand merkte dat Edwin Wagensveld zich als Zwarte Piet, met rode lippen en gouden oorringen, uitdoste. De leider van de anti-islambeweging gebruikte Rotterdam vaker als decor van omstreden demonstraties.

De PvdA noemt het een groot veiligheidsrisico dat rechts-extremisten verkleed als Zwarte Piet met de stoet van Sinterklaas konden meelopen. Het is een van de punten tijdens het spoeddebat komende donderdag over de tumultueuze intocht met vier arrestaties.

Wagensveld snapt de ophef over de infiltreerpieten niet. Op het Willemsplein, waar Sinterklaas zaterdag voet aan land zette, merkte niemand lange tijd de Zwarte Pieten op met hun rode lippen, kroeshaar en grote oorringen. Het karikatuur van Zwarte Piet die bij de Rotterdamse intocht is afgezworen.

,,We deden niets wat niet mag. We demonstreerden niet, maar vierden een kinderfeest. De kinderen kwamen op ons af voor foto’s. Zij merkten niet van onze boodschap dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Iedereen kreeg snoep, of de kinderen nu een hoofddoek op hadden of een migratieachtergrond.’’

Ludieke actie

Voorpost en de Zwarte Pietenactiegroep spreken ook over een ‘ludieke actie’. De verschillende groepjes, waarvan Pegida alleen opereerde, stapten uit hun auto en deelden direct snoep uit. ,,Daarom merkte niemand ons op,’’ zegt de woordvoerder van Voorpost.

In totaal liepen zo’n tien man mee met de stoet. Volgens de zwarte pieten tot ze zelf afhaakten, volgens het organisator het Rotterdamsch Studenten Corps, werden zij snel gevraagd de stoet te verlaten.

De Pegida-voorman, die in Duitsland woont, deelde daarvoor snoepgoed uit recht onder het spandoek ‘Zwarte Piet is racisme’ van Kick Out Zwarte Piet. ,,Dat dit spandoek daar mocht hangen, dat is pas schofterig. Dit was buiten het demonstratievak’’, zegt Wagensveld, die boos is op de Rotterdamse politie vanwege zijn ervaringen bij eerdere acties zoals het protest bij de moskee waar Pegida een varken wilde roosteren.

Quote

Infiltra­tie­pie­t­en zijn een angstaanja­gend idee. Er hoeft maar één idioot tussen te zitten.

Elvin Rigters, Rotterdamse voorman Kick Out Zwarte Piet

Elvin Rigters, de Rotterdamse voorman van Kick Out Zwarte Piet noemt het een ‘angstaanjagend idee’ dat de extreem-rechtse Pieten meeliepen in de stoet van Sinterklaas. ,,Er hoeft maar één idioot tussen te zitten. Ik schrok er echt van toen ik het hoorde.’’ De demonstranten zagen die infiltratiepieten niet, die naar eigen zeggen ook geen confrontatie wilden.

Een confrontatie was er bij aan de voet van de Erasmusbrug. Hierbij werd Rigters opgepakt. ,,Bizar. Ik liep richting die racisten om te zorgen dat de agressie zich tegen mij richtte zodat de andere demonstranten veilig waren. Vervolgens word ik aangehouden. Terwijl de politie niets deed toen toen zij ons uitscholden. Je zag het aankomen.’’ Teleurgesteld is hij ook in burgemeester Aboutaleb die zich in zijn ogen niet voldoende uitsprak tegen het gebruikte geweld.

Donderdag is het debat in de raad. Voorpost heeft aangekondigd te komen en Kick Out Zwarte Piet ‘waarschijnlijk’ook. Kan dat samen op de publieke tribune? Rigters: ,,Wij zijn vreedzaam.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam