Volledig scherm
Het internaat aan de Polderstraat in Rotterdam © Google Streetview

'Korte lijntjes tussen politiek en moskee in Rotterdamse deelgemeente'

De PvdA heeft jarenlang een illegaal moskee-internaat gedoogd, omdat het vreesde bij sluiting kiezers kwijt te raken. Dat stelt Marco van Lent, oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

De deelgemeente zei in 1997 nog resoluut 'nee' tegen de komst van het internaat in de Turkse Fatih Moskee in de wijk Hillesluis. Uiteindelijk is de deelgemeente hierop teruggekomen en is de situatie jarenlang gedoogd.

Turkse achterban
Volgens Van Lent is dit typerend voor de politiek in Feijenoord, waar de PvdA rekening dient te houden met de enorme Turkse achterban. 'Een negatieve reeks besluiten tegenover deze bevolkingsgroep heeft consequenties, ook bij de verkiezingen. Dat was het gevoel althans,' bekent de in 2009 opgestapte PvdA-leider aan het AD/Rotterdams Dagblad.

Nieuwbouw
Gesprekken over brandveiligheid verliepen moeizaam. De moskee aan de Polderstraat wilde daar niet veel in investeren omdat er plannen lagen voor nieuwbouw op dezelfde plaats. Enkele prominente PvdA'ers van Turkse afkomst lobbyden hier stevig voor, maar de nieuwbouwplannen werden afgewezen. Nu, jaren na dato, zorgt de oude moskee voor grote politieke consternatie vanwege de brandveiligheid.

Volgens Van Lent wordt er in Feijenoord zo nu en dan een oogje dicht geknepen. 'De lijntjes met de achterban - in dit geval de Turkse - zijn erg kort in Feijenoord. Dat kan er toe leiden dat sommige problemen minder stevig worden aangepakt, al is het niet zo dat de moskee buiten de wet staat.'

De aanwezigheid van een meisjesinternaat was alom bekend, stelt Van Lent. De PvdA-fractie kreeg van de moskee zelfs rondleidingen, vertelt hij.

'Wel brandveilig'
De Rotterdamse wethouder Karakus moest zich gisteren in de raad verantwoorden over het bij de Fatih Moskee behorende internaat. Hij erkende dat het 'volgens de letter van de wet' illegaal is, maar bestreed dat de brandveiligheid in het geding is.

De Rotterdamse oppositie neemt vooralsnog geen genoegen met de verklaring.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam