Volledig scherm
De verbouwde KPN-toren aan het Wilhelminaplein. © Jan de Groen

KPN-toren op Wilhelminapier heet nu De Link

De toren is al een paar maanden goed gevuld met KPN’ers, maar maandag gaat de vernieuwde KPN-toren op Rotterdamse Wilhelminapier officieel open. Het pand van de befaamde architect Renzo Piano is opgewaardeerd van regio- tot hoofdkantoor. 

Meest in het oog springend: de glazen terminal - met een Happy Italy - die zich om de pyloon plooit én de nieuwe full color lichtwand.

Met de oplevering heeft het pand ook een nieuwe naam: De Link. ,,Dat verwijst naar wat wij als KPN doen: het verbinden van mensen en dingen’’, legt Jan Kees de Jager uit, financieel directeur en verantwoordelijk voor de huisvesting. En, zo zegt de oud-minister, het gebouw is ook een link tussen noord en zuid.

Een kleine twintig jaar geleden was het een van de eerste torens op de pier. ,,Eigenlijk wilden we het regiokantoor in Alexander bouwen. Maar op aandrang van de gemeente kozen we voor de Kop van Zuid, want hier zou het allemaal gebeuren. Een bold decision, want alleen hotel New York stond er en enkele vervallen pakhuizen.’’

De norm

Nu is een kantoor in de binnenstad de norm, vandaar dat KPN in 2016 besloot de hoofdzetel te verplaatsen van een Haags bedrijventerrein naar Rotterdam, wat de stad zeker 600 extra werkplekken oplevert.

,,Dit gebouw staat niet met de rug naar de samenleving, maar tussen de mensen in. Daarom heeft de plint ook een publieke functie. Mensen kunnen koffie, een broodje, een pizza of pasta nuttigen.’’ Ook is het de bedoeling dat het auditorium, met ruimte voor 250 personen, soms wordt gebruikt voor speciale evenementen, zoals het filmfestival.

Uitwaaien

De verbouwing, die de zegen heeft van Piano, komt van het Rotterdamse kantoor V8. De toren heeft drie grote terrassen gekregen, zegt architect Michiel Raaphorst, waarvan eentje op de 19e etage. ,,Werknemers kunnen uitwaaien met een spectaculair uitzicht. Bij hoogbouw gaat het er ook om de hoogte te ervaren.’’

De Jager noemt het nieuwe kantoor ‘heel erg fijn’. Ook een voordeel: hij kan te voet naar het werk, want hij woont in het centrum. ,,Zo’n 3,5 kilometer afstand. Het is heerlijk om naar je werk te wandelen. En gezond.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam