Volledig scherm
Sleipnir van Heerema bij het Leviathan platform © Heerema Marine Contractors

Kraanschip breekt record en hijst gewicht van 16.000 auto's

Een schip van Offshore-bedrijf Heerema heeft dit weekend in de Middellandse Zee een nieuw record gevestigd. Het kraanschip tilde een module van 15.300 ton op zijn plaats op een platform van opdrachtgever Noble Energy. Zo'n zware lift is nog niet eerder gedaan door een kraanschip.

Het in Leiden gevestigde bedrijf, met als thuishaven de Heeremakade bij de Landtong Rozenburg, installeerde in 20 uur tijd twee belangrijke modules op het platform van Noble. Samen wogen die 24.000 ton, met als zwaarste onderdeel dus het nieuwe recorddeel dat net zo zwaar weegt als 16.000 auto's of zo'n 383 zware vrachtwagens.

Quote

Sleipnir is uniek in z’n soort

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO Heerema

De Sleipnir, genoemd naar het achtbenige paard van de Noorse god Odin, is sinds juli van dit jaar in de vaart. Het schip vaart op vloeibaar gas (LNG) en is deels afzinkbaar. Dat maakt het volgens Heerema mogelijk om een enorm gewicht te kunnen tillen.

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema, is trots op het record. ,,Sleipnir is uniek in z’n soort. Omdat het schip op LNG vaart en ook omdat geen ander schip zo veel kan tillen.” Volgens hem maakt de enorme kracht het schip uiteindelijk goedkoper voor de klanten zoals Noble Energy. Grote modules kunnen nu in één keer geplaatst worden. ,,De installatie en integratie van zo’n platform gaat dus sneller en dat maakt het goedkoper.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam