Volledig scherm
,,Veel jeugd uit Krimpen gebruikt zware drugs. Meer dan in Rotterdam", zegt burgemeester Vroom. © AP

Krimpense jeugd zwaar aan de drugs

Burgemeester Martijn Vroom en de politie maken zich grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren in Krimpen aan den IJssel. De gemeente stelt nieuw beleid in om drugscriminaliteit aan te pakken. ,,We zien 14-jarigen die aan de harddrugs zitten."

Het aantal jongeren dat drugs gebruikt in Krimpen aan den IJssel steekt fors uit boven de rest van de regio. Uit de gezondheidsatlas van de GGD blijkt dat 12,8 procent van de ondervraagde jongeren van 15 en 16 jaar in de afgelopen vier weken softdrugs heeft gebruikt. In Rotterdam gaat dat om 9,1 procent. ,,Maar we zien ook 14-jarigen aan de harddrugs zitten. Veel jeugd uit Krimpen gebruikt zware drugs. Meer dan in Rotterdam", zegt burgemeester Vroom.

,,Ik denk dat daar veel redenen voor te verzinnen zijn, maar een ervan is dat er te veel gedaan wordt alsof het normaal is. Dat is het niet." De politie constateert dat de leeftijd dat Krimpense jongeren drugs gebruiken steeds lager wordt.

De gemeente begint met het 'Damoclesbeleid', waardoor de burgemeester op bestuursrechtelijke gronden panden kan sluiten waar drugs worden gevonden. ,,Ik hoop dat mensen hierdoor begrijpen dat je als ouders je kind onderdeel laat zijn van een crimineel netwerk als drugsgebruik wordt geaccepteerd."

Het dwangmiddel moet een signaal afgeven, maar de burgemeester hoopt er ook jongeren mee te redden. ,,In plaats van een woning te sluiten, kunnen we eisen dat er hulp wordt gezocht om zo de jongere in kwestie uit het circuit te krijgen."

Middelbare school Krimpenerwaard College staat de hele maand november in het teken van verslaving. ,,Het gebeurt. Jongeren gebruiken drugs. Maar dat moeten we niet accepteren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ouders, gemeente, politie en school. Wij gaan vooral preventief te werk. We beginnen met voorlichting in de tweede klas, want anders ben je al te laat", stelt rector Ad Keller.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam