Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kritiek op onorthodoxe methode zorginstelling

De onorthodoxe behandelmethode van jongeren met problemen van Jeugdplusjeugd in de Rotterdamse regio stuit op kritiek. Toezicht WMO, de toezichthouder van de gemeente, zet vraagtekens bij acties als 'schreeuwen, op de deur bonzen, dreigen met klappen en ondersteuning door het geven van bijbelstudie'.

Ook stopte Zilveren Kruis Zorgkantoor dit jaar de persoonsgebonden budgetten aan haar verzekerden vanwege 'onregelmatigheden en onjuistheden bij de inzet' van de zorginstelling. Aan deze jongeren is andere zorg geboden.

Zelf stelt Jeugdplusjeugd jongeren die kampen met verslaving, criminaliteit, schulden en die zorg mijden te helpen met een 'no-nonsense aanpak', zo staat in het rapport van de toezichthouder van de gemeenten in de Rotterdamse regio. ,,Hieraan wordt uitvoering gegeven door adviseren, ontlasten, uitdagen, begeleiden en verzorgen, maar ook door het bieden van 'onvoorwaardelijke liefde' en 'veiligheid, rust en structuur.''

Toezicht WMO startte een onderzoek na signalen dat de hulp niet op orde was. De conclusie is dat er inderdaad op punten maatregelen nodig zijn. Zo vertelden medewerkers bij een bezoek dat 'het geven van knuffels' een deel van de geboden zorg is. Voor 1 oktober moet in een gedragscode zijn vastgelegd wat de grenzen zijn aan dit lichamelijke contact.

Religie

Ook moet dan duidelijk zijn welke rol religie bij de aanpak speelt. Een van de directeuren leidt een pinkstergemeente. De bijbelstudie op woensdagavond is zowel voor jongeren die hulp krijgen als voor andere bezoekers. ,,Op zich geen probleem in een vermenging van zorg en religie, mits dit ook als zodanig is verwoord'', aldus het rapport.

Toezicht WMO beseft dat Jeugdplusjeugd te maken heeft met jongeren met grote problemen, die via de instelling een kamer huren. Ze hebben een verleden achter zich met trauma's als misbruik, verslaving en jeugdhulp en zijn bijvoorbeeld licht verstandelijk beperkt. Dat er op een andere manier wordt geholpen, moet kunnen, zo is het oordeel. Maar de methode -een twaalfstappenplan bedacht door een Amerikaan- moet wel consequent worden gevolgd.

Jeugdplusjeugd wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6141 stemmen