Volledig scherm
Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW en projectontwikkelaar Luc Smits staan in 2016 bij een maquette van het gedeeltelijk nog te ontwikkelen gebied tussen Weena, Centraal Station, het spoor en de Schiekade. De samenwerking van de gemeente Rotterdam met marktpartijen heeft vaak pijnlijke financiële gevolgen. © Archieffoto Jan de Groen

Kritisch rapport Rekenkamer: Rotterdam lijdt aan ‘bestuurlijke overmoed’

De gemeente Rotterdam lijdt aan ‘bestuurlijke overmoed’, aldus de Rotterdamse Rekenkamer. Vaak met pijnlijke financiële drama’s tot gevolg, zeker als wordt samengewerkt met grote marktpartijen. Denk aan het Schiekadeblok en het Warmtebedrijf: omvangrijke projecten die de gemeente niet alleen af kan, maar daarbij wel veel te grote risico’s op zich neemt.

Dat is het weinig rooskleurige beeld dat wordt geschetst in het vandaag verschenen rapport Publieke waarde in de knel. Het is een samenvatting van tientallen onderzoeken die Rekenkamer Rotterdam sinds 2009 heeft uitgevoerd naar het gemeentelijk beleid – meestal als het niet liep zoals verwacht. Een waarschuwend vingertje gaat uit naar Feyenoord City, nog zo’n ambitieus plan in samenwerking met marktpartijen.

Quote

Rotterdam wil graag voorop lopen en altijd is er de grote ambitie om van de verkeerde lijstjes te komen

Rekenkamer

Een van de kenmerken van het Rotterdamse beleid wordt omschreven als ‘bestuurlijke overmoed’. Dat wordt deels verklaard door de wederopbouw, waarbij Rotterdam gewend is geraakt aan grote projecten. Ook van invloed is het sinds de jaren 70 gegroeide geloof in de maakbaarheid van de stad – ‘zowel bij colleges met een linkse als een meer rechtse signatuur’.

,,Rotterdam wil graag voorop lopen en altijd is er de grote ambitie om van de verkeerde lijstjes te komen. Uit tien jaar rekenkamerrapporten blijkt echter dat ambities ook een waslijst aan keerzijdes heeft.’’ De onafhankelijke waakhond van de lokale overheid pleit daarom voor ‘bestuurlijke bezinning vooraf’.

Conclusies

Interessant is dat de conclusies tevens een inkijkje geven in het langverwachte rapport over de ellende bij het Warmtebedrijf, dat volgende week verschijnt. ,,Uit recente onderzoeken naar Schiekadeblok en Warmtebedrijf blijkt dat binnen complexe samenwerkingsverbanden de financiële risico’s die de gemeente loopt onaanvaardbaar hoog zijn. Keer op keer blijken contractafspraken nadelig uit te pakken voor de gemeente in de bijna blinde realisatiedrang van groene en infrastructurele ambities.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam