Volledig scherm
De kroonluchters van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam worden geveild. © AD, inzetje Troostwijk Veilingen

Kroonluchters van Groot Handelsgebouw te koop

Altijd al bijzondere kroonluchters aan het plafond willen hebben? Dit is je kans. De plafondverlichting van het Rotterdamse Groot Handelsgebouw, een rijksmonument uit 1953, wordt geveild.

De kroonluchters hangen in feestzalen op de bovenste verdieping die werden gebruikt door brasserie Engels. Het familiebedrijf kreeg vorig jaar een nieuwe eigenaar, nu worden de lampen verkocht.

De veiling is in handen van Troostwijk Veilingen. Directeur Martijn van Schie is trots dat ze 'dit mooie stukje Rotterdamse geschiedenis mogen veilen'. ,,Het Groot Handelsgebouw was ten tijde van de oplevering een uniek en vooruitstrevend gebouw. Ten eerste vanwege de grootte en het ontwerp maar zeker ook het multifunctionele karakter met kantoren, winkels en horeca. Het gebouw staat daarmee symbool voor de veerkracht en vitaliteit van Rotterdam. Ik hoop dat de kroonluchters een mooie nieuwe plek krijgen in de stad in bijvoorbeeld een café of restaurant."

Belangstellenden kunnen de kroonluchters op 29 maart komen bekijken. Bieden kan tot 30 maart en begint bij 750 euro. Behalve de kroonluchters omvat de veiling ook licht- en geluidsapparatuur en meubilair.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam