Volledig scherm
Bezoeker Sander Kooiman 'voelt' de bewerking van de bekende Picasso. © Frank de Roo

Kunst kijken zonder iets te zien: dromen met je ogen dicht

Hoe ervaar je kunst als je blind of slechtziend bent? Die vraag stond gisteren centraal bij Kunstuitleen Rotterdam. Van een Donald Duck in braille tot aan een 'voelbare' Picasso. In de Multi Zintuiglijke Kunstsalon konden bezoekers beleven hoe het is om naar kunst te kijken met andere zintuigen dan alleen de ogen.

Een van de sprekers tijdens de middag is Simon Dogger. Hij noemt zichzelf non-visual designer. In 2010 verloor hij zijn zicht als het gevolg van een hersenvliesontsteking, juist toen hij zijn studie aan de Design Academy in Eindhoven aan het afronden was. ,,Ik wil jullie meetrekken in mijn wereld", zegt Dogger terwijl er aan publiek plastic brillen met troebele glazen worden uitgedeeld. ,,Wat jullie nu zien, is wat ik nog aan zicht over heb gehouden."

Beslagen douchescherm

Het is alsof je de wereld bekijkt door een beslagen douchescherm. Dat is wel even wennen voor sommige bezoekers. ,,Ik vind het heel benauwend, ik krijg het er warm van", verzucht een vrouw vooraan na verloop van tijd. Precies daar gaat het om bij Dogger: hij wil bewustzijn creëren, want mensen met een visuele handicap willen in grote mate onafhankelijk zijn. Natuurlijk in het dagelijks leven, maar ook bij een bezoekje aan het museum.

De geblindeerde geïnteresseerden kunnen met een grote verscheidenheid aan zichtbeperkende brillen het bekende schilderij Three Musicians van Picasso 'voelen'. Per kleur zocht beeldend kunstenaar Jofke van Loon een bijpassende stof uit, zodat je je er ook zonder zicht een beeld bij kan vormen. Zo is het zwart in het schilderij vertaald naar een ruw stuk dakbedekking en voelen we bij de gele kleuren flarden hoogpolig tapijt.

Andere taal

Bezoeker Sander Kooiman had bij het voelen erg de neiging om toch even langs zijn verduisterende bril te kijken. ,,Door de verschillende materialen wil je weten wát je nu precies voelt, en wat het voor moet stellen. Het is alsof je iets herkenbaars in een andere taal krijgt voorgeschoteld."

Kunst blijft in alle verschillende vormen zorgen voor verwondering. Terwijl ze in haar koffie roert, doet een bezoekster even haar ogen dicht. ,,Nu snap ik het. Je hoeft niet alleen door je zicht geprikkeld te worden om rake beelden op te roepen. Dromen doe je toch ook met je ogen dicht?"

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam